De første anemoner er sprunget ud
Det varme efterår og den varme vinter har fået forårsblomsten anemone til at springe ud. Den første er spottet i Nordjylland. Også pindsvinene er forvirret over varmen og er endnu ikke gået i hi.

Normalt plejer den hvide anemone først at folde sine blade ud i april, men det varme vejr i efteråret og i december har tyvstartet anemonesæsonen.

Sabine Jensen, biologilærer og kvinde bag hjemmesiden naturguide.dk, har set årets første anemone.

»Jeg har fundet en hvid anemone i blomst på en skovskråning ved Sindal i Nordjylland. Jeg har ført set vinterblomsterne erantis og krokus sprunget ud tidligt på året, men aldrig ved juletid og slet ikke hvide anemoner. Det er ganske ekstraordinært, men det skyldes jo det varme vejr og dermed ingen frost. Og når bladene får skovbunden til at være varm, er betingelserne i orden,« siger Sabine Jensen.

Også andre steder i landet kan der være hvide anemoner i blomst, så længe de bare står i læ og står dækket af lune blade i skovbunden, forklarer Sabine Jensen.

Også insekter og pindsvin nyder varmen i den danske vinter. Pindsvinene plejer at gå i hi i november, men det har ikke været nødvendigt på grund af det lune vejr. Og blandt små insekter, især myggene, er der fest.

»Når der ikke er frost, bliver der ikke renset ud blandt myg og andre insekter. Derfor kan sommeren 2007 godt blive en sommer med rigtig mange myg,« siger Sabine Jensen.