VELSIGNET I KRIG "De fleste feltpræster bærer ikke våben"
Feltpræsternes nærmeste chef vurderer, at alle feltpræster ved, at våben er 'no go' på nær til personligt selvforsvar.   POLFOTO arkiv
Hærprovsten mener, at uddannelsen af danske feltpræster er i verdensklasse. Der er ikke behov for nogen manual, mener Thomas Beck.

De danske feltpræster er skolet godt nok til at vide, hvordan de skal opføre sig i krigszoner som Helmand-provinsen i Afghanistan.

Det siger feltpræsternes nærmeste chef, hærprovst Thomas Beck.

"Feltpræsterne bliver uddannet af en ekspert i humanitær folkeret, og uddannelsen er den bedste, der findes. Undervisningen er baseret på Krigens Love, og feltpræsterne er helt på det rene med, at de er non-kombattanter (ikke-soldater, red.)," forklarer hærprovsten.

Hærprovsten er ansat i Folkekirken og har Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen som chef. Han er ansvarlig for at uddanne, rekruttere og føre tilsyn med feltpræsterne, der er på korttids-kontrakter i hæren.

Flere feltpræster er ubevæbnede

Feltpræst Victor Greves dagbogsnotater om aktiv deltagelse i krig og afsløringen af, at det er helt normalt at feltpræster står vagt, når en lejr er i alarmberedskab, har sået tvivl om, hvorvidt feltpræsterne må være med til at forsvare en militærlejr eller ej.

Thomas Beck er ikke i tvivl.

"Før jeg blev hærprovst, var jeg selv i Afghanistan som feltpræst flere gange, og når jeg er på de store baser, er jeg aldrig bevæbnet. Langt de fleste feltpræster har deres våben stående i et våbenskab," siger han.

"Det er kun på patruljer, hvor man skal bevæge sig fra a til b, at det kan give god mening at have et våben på sig. Og våbnet må man kun bruge for at forsvare sit eget liv for eksempel i en nærkamp," fastslår feltpræsternes nærmeste chef.[pagebreak]

Ingen grund til forandring

Men mens Præsteforeningen, eksperter og politikere efterlyser klare retningslinjer for feltpræster og andre non-kombattanter som for eksempel militære sygehjælpere og neutrale nødhjælpsarbejdere, mener hærprovsten, at de eksisterende regler i Genève Konventionerne er tilstrækkelige.

"De fleste feltpræster har aldrig været værnepligtige. Udover kurset i at være feltpræst, får det et fem uger langt kursus, som Forsvarets Sundhedstjeneste står for. Her lærer de blandt andet at skyde med håndvåben," lyder det fra Thomas Beck.

"Feltpræsterne får altså reglerne ind to gange - både på feltpræstekurset og Forsvarets kursus. Ingen kan efter min mening være uvidende om reglerne, når det kommer til at affyre våben," siger han og tilføjer:

"Desuden er det min fornemmelse, at ni ud af ti feltpræster har deres våben stående i et skab, mens de er på international mission. Feltpræster er ikke forpligtede til at bære våben. Det er udelukkende en ret, de har."
Læs kritik af feltpræsters mangel på bruger-venlig manual

Ingen kommentarer til Victor Greve

Hærprovsten vil ikke kommenterer oplysninger om feltpræst Victor Greves deltagelse i en militæroffensiv mod Taliban og i et forsvar af en lejr under en sandstorm.

Han vil først udtale sig om sagen, når auditørernes undersøgelse er afsluttet.