De fem niveauer

Trusler
En typisk ung kvinde med indvandrebaggrund ? oftest muslimsk - ryger uklar med sin far eller bror. Måske har hun fået en kæreste med dansk baggrund, går for meget i byen eller er begyndt at udvise for vestlige tegn og tager afstand til sin egen religion. I første trin vil hun typisk få verbale trusler fra ét nært mandligt familiemedlem om, at hun skal »finde tilbage til den rette kultur«. Han truer hende måske endda med sætninger som »Ellers bliver du fortid«. Politiet kan hjælpe kvinden, hvis hun selv melder forholdet.

Sladder
Familien til kvinden mødes bag hendes ryg og diskuterer hendes opførsel. De hidser hinanden op og taler om, hvad de skal gøre for at stoppe den unge kvinde. I første omgang bliver det bare til en masse snak. Kvinden hører måske om samtaler fra de kvindelige medlemmer af familien.

Udvælgelsen
Familien beslutter sig for at dræbe den unge kvinde og vælger én, som skal stå for drabet. Det kan for eksempel være en bror, der endnu ikke har nået den kriminelle lavalder, så han slipper for straf. Eller en, som trænger til at få et bedre ry i familien. Det kan dog også være en far, onkel eller andre i familien.

Våben
Den udvalgte dukker op hos kvinden og truer. Han viser en kniv eller en anden form for våben. Han giver kvinden en chance for at gøre noget ved situationen ? for eksempel at forlade en kæreste, som familie er utilfreds med. »Hvis du ikke får det til at falde på plads, så gør vi noget ved det,« siger han.

Handling
Den udvalgte dukker op for at slå ihjel eller udøve anden vold mod den unge kvinde. Ofte mislykkes forsøgene, hvis kvinden enten ikke er hjemme, eller den mulige gerningsmand mister modet. Deciderede æresdrab er fortsat sjældne. Hvis kvinden melder sagen til politiet sker det ofte, at familien forsøger at få hende til at trække anmeldelsen tilbage.

Kilde: NEC, Rigspolitiets Nationale Efterforskningsstøttecenter