DBU reddede Laudrup fra Norge
Michael Laudrups søn Andreas Laudrup er født med norsk pas. Kun årvågenhed fra DBU, som overtalte ham til at få et dansk pas, gør, at han i dag kan spille for Danmark i stedet for Norge.

Tredje led i Laudrup-dynastiet, Andreas Laudrup trækker i den norske landsholdstrøje, kigger stolt op på det røde, hvide og blå flag og synger med på nationalsangen ’Ja vi elsker dette landet’. Derefter lunter han ned på højreback-pladsen, hvorfra han kampen igennem losser fjeldhøje afleveringer op i hovedet på sine norske holdkammerater.

Det lyder grimt, ikke? Men sådan kunne det faktisk nemt være gået for Michael Laudrups yngste søn, Andreas Laudrup: Hans mor, Siw, er nemlig norsk statsborger, og Andreas Laudrup er vokset op med norsk pas.

Fejlen rettet
Det var først, da en rask medarbejder hos DBU opdagede problemet, at fejlen blev rettet, og katastrofen undgået.
»Dengang han blev spottet, da havde han norsk pas. Hans mor er jo norsk, og så skulle han have lavet et dansk pas,« fortæller Benny Jacobsen, der er sekretær for DBU’s ungdomslandshold.

»Vi sagde til ham, ligesom vi siger til alle andre, der kommer: ’Hvis du vil være med her, så skal du stå med et dansk pas i hånden’. Det skal man, inden man kan spille for Danmark. Og vi vidste jo, at han ville blive en kandidat, et emne til vores landshold. Det sagde vi til ham, og så fik han lavet et dansk pas,« forklarer Benny Jacobsen.

Nordmænd ærgrer sig
Dermed var Andreas Laudrup tabt for Norge, og det går de rundt og bander over deroppe. Landstræneren for det norske landshold, Åge Hareide, ærgrer sig over, at han således har mistet en Laudrup på fjeld-holdet, fordi det norske forbund har sovet i timen.
»Jo, ham kunne jeg godt have brugt,« udbryder Åge Hareide, da han bliver konfronteret med oplysningen om, at det norske landshold kunne have fået glæde af Andreas Laudrup.

»Altså, hvis han er så god som sin far, så kunne man jo sætte ham i en fri rolle, og så kunne han bare køre derudad,« drømmer Åge Hareide.
»Jeg vidste godt, at han havde en norsk mor, men jeg vidste ikke, at han har været norsk. Nej, ham ville vi gerne have brugt,« siger nordmanden.

Godt på vej
Det var i løbet af vinteren for et år siden, at Andreas Laudrup fik skiftet pas, og i påsken 2006 var han så med til sin første samling med u-landsholdet. Her blev det til to indskiftninger på U16-landsholdet i kampe mod Slovakiet.

Siden er Andreas Laudrup fortsat videre op i hierarkiet, hvor han nu er at finde på det U17-landshold, der sidst på måneden samles i Vejle før et par venskabskampe mod Wales i februar måned.

Som man kunne læse i Nyhedsavisen mandag, så er landstræneren for U17-landsholdet, Glenn Riddersholm, stærkt imponeret af den 16-årige Andreas Laudrup, som han kalder en særdeles god dribler med en fornem teknik.
»Han er en fantastisk tekniker og oplægger,« siger Glenn Riddersholm, og tilføjer, at han en mester til temposkift.
»Og det er noget, topfodbold hungrer efter,« konstaterer landstræneren, der kalder Andreas Laudrup »en af de spillere, der vil gå hele vejen«.
Og vejen, den ender på det danske A-landshold, takket været DBU.


Snakke med ord

Andreas Laudrups far, Michael Laudrup, bekræfter, at sagen med juniors pas nu er gået helt i orden.
»Andreas? Jo, nu har han fået dansk pas. Men det er nu ikke noget, vi har spekuleret så meget over,« fortæller han.

Ikke så meget? Men du vil da hellere have, at Andreas spiller for Danmark, end for Norge, ikke?
»Jojo, men det må jeg jo snakke med hans mor om,« konstaterer den tidligere landsholdsspiller blot.

Andreas Laudrups storebror, Mads, har dansk mor, så ham har der ikke været samme problemer med. Han er 17 år gammel og på det danske U18-landshold.