»Darfur er et stort, stort minus«
Efter to år er Danmark igen ude af FN’s Sikkerhedsråd, men derfor er vores spilletid på den internationale bane ikke forbi. Udenrigsminister Per Stig Møller vil bruge erfaringerne og kontakterne til at kæmpe videre for Darfur.

»Det er lidt ligesom, når man kører over målstregen på cykel, så stopper den ikke øjeblikkeligt efterfølgende. Den ruller jo lidt videre, og det skal vi udnytte,« siger udenrigsminister Per Stig Møller om Danmarks internationale gennemslagskraft, efter vi er trådt ud af FN’s Sikkerhedsråd.

De sidste to år har Danmark ellers siddet med ved det magtfulde bord i FN og påvirket verdenspolitikken indefra. Eller som Per Stig Møller selv udtrykker det, så har vi »siddet med på førersædet«.

»Man kan ikke sige, at vi har haft hænderne på rattet. Det er de fem permanente medlemmer, som har det,« siger ministeren.

De fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet er USA, Rusland, Frankrig, Kina og England. Resten af rådet vælges for to år af gangen, men selvom Danmark ikke længere sidder med i ’sikkerhedsrådsbilen’, så er Per Stig Møller overbevist om, at Danmarks tid i Sikkerhedsrådet vil hjælpe os til at spille en rolle i international politik i fremtiden.

»Vi har fået en række kontakter og forbindelser, som vi kan få glæde af. Vi har spillet med på scenen og er derfor blevet kendte. De kontakter kan vi jo udnytte i fremtiden,« siger han.

Trist med Darfur

Et af de områder, Per Stig Møller også i fremtiden vil have fokus på, er et hængeparti fra tiden i Sikkerhedsrådet: Darfur-krisen i Sudan.

»Det er meget trist, at det ikke er blevet afsluttet endnu. Der har været mange spillere inde over fra Afrika, og Sudan har hele tiden spillet dem ud mod hinanden. Og der er stadig ikke ro. Det er et af de store, store minusser, at det ikke er lykkedes,« siger udenrigsministeren og forklarer, at en af Danmarks sejre i Sikkerhedsrådet netop har været at presse på for at få løst problemerne i Darfur.

I september var Per Stig Møller medvært på en minikonference om Sudan og Darfur med den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice.

En af de primære grunde til, at der endnu ikke er kommet et FN-udspil om Darfur er, at Sudan ikke vil invitere organisationen indenfor i landet, og Kina står meget stærkt på, at man ikke går ind uden invitation. Derfor vil Per Stig Møller nu gå videre ad andre kanaler, hvis FN’s forhandlinger med Sudan ikke bærer frugt. Han opfordrer til, at EU går i dialog med Den Afrikanske Union (AU) for blive enige om sanktioner mod Sudan.

»Nu sidder Danmark jo ikke i Sikkerhedsrådet længere, så vi har ikke den samme styrke. Men hvis EU og Afrika kan blive enige om sanktioner, så tror jeg godt, at vi kan få det igennem Sikkerhedsrådet. Og så tror jeg også, at Kina følger med.«