Danskerne vil helsthave religion via fjernsyn
Tomhed ? Præsterne har kirken for sig selv. Danskerne vil hellere se religion i fjernsynet eller læse Da Vinci Mysteriet, end de vil gå i kirke

»Jeg er ikke specielt troende, men jeg taler ind imellem med min søster om, hvad der kommer efter døden. Især ved højtiderne kommer det op,« siger Christoffer, som er 22 år og arkitektstuderende og synes, at religion er så privat, at han ikke vil have sit efternavn frem.Rigtig mange danskere har det som Christoffer. Enten snakker vi med vores venner og familier om åndelige spørgsmål, eller også ser vi tv om den slags. At opsøge en præst eller gå i kirke falder os til gengæld sjældent ind.Stig Hjarvard, professor i medievidenskab, har undersøgt, hvor danskerne går hen, når det gælder åndelige emner, og ifølge ham lukker vi op for fjernsynet, går i biografen eller begraver os i sofaen med en krimi af Dan Brown, som skrev Da Vinci Mysteriet.»Selvom folk er blevet interesseret i noget åndeligt, går de ikke i kirke. De synes, at det er godt nok at se en debat om religion i fjernsynet,« siger Stig Hjarvard.

Biskop: Det gr godtOg mens danskerne ser tv, str folkekirken med dens stab af hjtuddannede prster og flere tusinde kirkebygninger parat til at tale med danskerne om livets og ddens store sprgsml.

»Jeg vil godt indrømme, at der er enkelte ledige pladser tilbage i nogle folkekirker,« siger Jan Lindhardt, biskop over Roskilde Stift.Han vil også gerne indrømme, at nogle præster kunne lære lidt om god formidling af filmskaberne, men så går han ikke længere. Det går nemlig ifølge biskoppen »skide godt«.»Vi i folkekirken har faktisk svært ved at få armene ned. Kirken spiller en større og større rolle i tv, og der er gudstjeneste på DR hver eneste uge. Så gør det ikke så meget, at folk højst går i kirke én time om ugen, hvis bare de ser tv tre timer om dagen ,« siger han.Folkekirken i Aalborg har ansat Hasse Boe som mediekonsulent. Han kalder folkekirken »rar og rummelig«, selvom danskerne ikke kommer der så tit.»Et hospital lige om hjørnet giver tryghed, men det betyder ikke, at man kommer der hele tiden. Kirken er på samme måde. Man kan føle sig tryg ved, at den er der. Folk har travlt, og Vorherre ser med milde øjne på os alle,« siger Hasse Boe.

Prst vil udfordre

Susanne Steensgaard, præst ved Kastrup Kirke, synes derimod ikke, at tv-kiggeri er godt nok. Hun vil gerne udfordre danskerne til at prøve en rigtig gudstjeneste.»Når du kommer ind i kirkerummet og oplever dufte, lys og varme, så får du fred og ro. En gudstjeneste er balsam for sjælen. Det er fjernsynet ikke,« siger hun.Den 15-årige skoleelev Karina Ørslev har for nyligt skrevet en opgave i 9. klasse om Jesu Bjergprædiken. Hun er også konfirmeret, men når det gælder åndelige spørgsmål, vælger hun som de fleste danskere.»Jeg vil hellere læse om magi i Harry Potter end mirakler i Bibelen. Kristendom er lidt for kedeligt,« siger hun.