Lir midt i opvasken: Vi vil have spontan sex
Selvom de fleste danskere foretrækker spontan sex, er det bedst at planlægge de intime hyggestunder, siger sexologer og parterapeuter. Ellers risikerer I nemlig, at det slet ikke bliver til noget. Colourbox / Modelfoto
Danskere i parforhold foretrækker spontan sex, viser ny undersøgelse. Men sexologer og parterapeuter advarer om myten om det spontane sexliv.

I en Megafon-måling svarer 59 procent af dem, der er i parforhold, at sex primært eller udelukkende bør være noget, de gør spontant, skriver Politiken tirsdag.

21 procent foretrækker en ligelig fordeling mellem spontan og planlagt sex, 19 procent ønsker ikke at svare, og kun 1 procent foretrækker, at sex primært er noget, man planlægger. Men spontanitet på dette område er en naiv illusion, fastslår sexologer, terapeuter og psykologer.

"Man får ikke bare spontant lyst til sex, når man lige har ordnet alt vasketøjet og kommer op i dobbeltsengen klokken halv 12 om aftenen. Det er en joke", siger Esther Perel, belgiskfødt sexterapeut, til Politiken tirsdag.

Og danske fagfolk bakker op.

"Spontan sex er en myte. Engageret sex er tilsigtet sex. Det er bevidst. Det er forsætligt. Det er fokus og tilstedeværelse", siger Signe Steenberger, psykolog og parterapeut på Center for Familieudvikling, til Politiken tirsdag.

Parterapeut og forfatter Gitte Sander mener, at mange helst ikke vil planlægge, fordi de har et billede af, at lysten til sex "skal komme lidt fra oven".

"Folk har et ønske om, at forelskelsesfasen kan og skal forlænges, og at det spontane kan bevares. Men det er der rigtig mange, der ikke har tid eller energi til. Og hvis man ikke lægger den fornødne tid ind, bliver sex måske ordnet lidt sjusket som en slags sidste punkt på to-do-listen - og bliver derfor mere og mere kedeligt", siger hun til Politiken tirsdag.