Danskerne: Priserne på cigaretter skal fordobles
Hvis det står til danskerne skal en pakke cigaretter koste 90 kroner ligesom i Norge. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danskerne vil have væsentlig dyrere cigaretter, men ønsket skydes ned af både Venstre og Dansk Folkeparti.

Hvis du spørger danskerne, skal det i fremtiden blive meget dyrere at være ryger i Danmark. Helt præcis skal det faktisk være dobbelt så dyrt. Det viser en rundspørge, som Epinion har udført på vegne af DR blandt 1.142 repræsentativt udvalgte danskere.

Danskerne er blevet spurgt om, hvorvidt priserne på cigaretter i Danmark bør matche priserne i Norge, hvor man for nyligt har hævet prisen til 90 kroner pakke. 

Det erklærede 20 procent sig helt enig i, mens 39 procent svarede, at de var overvejende enige. Kun 26 procent var enten helt eller overvejende uenig.

Målingen vækker glæde i Kræftens Bekæmpelse, hvor en overrasket Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse, tager imod danskernes ønske med kyshånd:

- Vores opfordring til politikerne er, at man skal sætte priserne markant op. Vi går efter et mål, der hedder mindst 60 kroner per pakke. Vi er selvfølgelig interesserede i, at prisen kommer så højt op som muligt, men vi er også lydhøre over for, at regeringen er meget opmærksom på grænsehandel, siger Niels Them Kjær til DR.

DF: Det kommer til at ramme de svageste

Målingen og Kræftens Bekæmpelses ønske får dog en lunken modtagelse i Folketinget. Radikale Venstre hilser et prishop velkommen, men skatteminister Karsten Lauritzen (V) punkterer den drøm. Ifølge skatteministeren vil så voldsom en prisstigning blot fører til mere grænsehandel.

Også Dansk Folkeparti er imod prisstigninger. Sundhedsordfører for DF, Liselott Blixt, tordner mod den frelste elite, der bare kan købe los af dyre cigaretter:

- Vi ved, at når cigaretpriserne stiger så meget, så er det de svageste grupper, som bliver hårdest ramt. Dem, der har råd, kan bare betale, men dem, som ikke har ret mange penge - og det er de laveste socialgrupper - kommer til at få endnu færre penge til at købe sund mad for, siger hun til DR.