Danskerne om ekstrem sommer: Det skyldes klimaforandringer
(Foto: Foto: Ritzau/Scanpix)
De fleste danskere mener, at der er sammenhæng mellem årets rekordvarme sommer og klimaforandringerne. Folk er både nysgerringe, interesserede og bekymrede, siger populær TV-meteorlog.

Ingen kan være uenige i, at sommeren 2018 var ualmindelig. I Danmark slog sommeren rekord som den tørreste i 100 år, og lande som Sverige og USA blev hærget af alvorlige skovbrande.

Men man kan sagtens være uenige om, hvorvidt de specielle vejrfænomener har forbindelser til den globale opvarmning. Det viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Avisen.dk.

52 procent mener, at der er sammenhæng mellem den varme sommer og klimaforandringerne, mens kun 20 procent afviser dette.

Klimaforandringerne står højt på dagsordenen hos mange danskere. Og de er med god grund bekymrede, mener den forhenværende vejr-vært Jesper Theilgaard. Foto: Jonas Skovgaard Fogh/Ritzau Scanpix

- Styrken af sommerens hedebølge, ikke bare i Danmark men på hele den nordlige halvkugle, har klar forbindelse til klimaforandringerne. Det er der ikke tvivl om, siger meteorlogen Jesper Theilgaard, der i mange år var vejrvært på TV-Avisen.

Den tidligere vejr-vært holder i dag mange foredrag og blander sig i klimadebatten for at gøre opmærksom på de problemer, som verden står overfor, hvis der ikke skrides drastisk ind for at stoppe den globale opvarmning.

Vælgerne bør trække klima ind i valgkamp

Jesper Theilgaard mener, at de internationale vejrfænomener, vi ser i disse år, har en effekt på danskernes holdninger:

- Det er sket en ændring, så klima i dag står højt på dagsordenen. Folks nysgerrighed, interesse og bekymring er steget. Det er faktisk positivt, for vi er endnu ikke der, hvor det er for sent at ændre på tingene, siger Jesper Theilgaard, der håber, at emnet også bliver en del af den kommende folketingsvalgkamp:

- Forhåbentlig stiller vælgerne de rigtige spørgsmål til politikerne i en valgkamp. Vi har brug for at vide, hvad de vil gøre både i Danmark og på verdensplan, siger Jesper Theilgaard.

Han er ikke i tvivl om, at forandringerne i høj grad er menneskeskabte - og det er godt, for det kan vi gøre noget ved:

- Der er svingninger, som er udløst af vulkanudbrud og sådan noget, men det overskygges fuldstændig af de menneskeskabte faktorer. Der er meget seriøst videnskabeligt grundlag for at sige, at klimaforandringerne er menneskeskabte, siger Jesper Theilgaard.

Jeg tror helt sikkert, at der er en sammenhæng, og det er noget, jeg har tænkt over i løbet af sommeren. Vejret har været så ekstremt. Det har været alt for varmt, siger Anne Mette Fahrendorff fra København. Foto: Simon Baastrup/Avisen.dk

 

 

 

via Listen To News