Jeg kan ikke komme i dag, chef. Jeg er syg.
Sådan lød det oftere i 2021, end det gjorde i 2013, skriver Fagbladet 3F.
Det er både yngre og ældre, som oftere meldte sig syge i 2021, sammenlignet med 2013. I gennemsnit var vi syge godt og vel én dag mere i 2021, end dengang.
Den største stigning i sygefravær findes hos lønmodtagere over 60 år. Her er sygefraværet steget med 2,5 dage. Det er en stigning på godt 30 procent.
Den gruppe, som er steget næstmest, er de unge i første halvdel af 20’erne. Deres sygefravær er steget med godt 1,5 dag, viser nye tal.
For forsker ved institut for politik og samfund på Aalborg Universitet, Jeevitha Y. Qvist, er tallene ikke overraskende.
- Det er nok forventeligt, og der er en ret god forklaring på, at ældre er mere syge. Vi ved fra flere undersøgelser, at får man lov at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, kan det forbedre éns helbred. Det gør noget godt for helbredet, især for dem der har manuelt arbejde, siger Jeevitha Y. Qvist.
- Så når efterløns- og pensionsalderen stiger, påvirker det helbredet negativt for dem, der er tvunget til at fortsætte på arbejdsmarkedet, tilføjer hun.
Siden 2013 er både efterløns- og pensionsalderen steget.
Hvorfor der ses en stigning for alle aldersgrupper – og også de unge - er til gengæld sværere at sige noget sikkert om, mener hun.
- Corona-perioden kan muligvis påvirke. Måske er folk generelt blevet mere bevidste om at melde sig syge og blive hjemme, hvis de er syge, siger hun.
I 2013 lå seniorerne lavt i sygefravær. Næstlavest af alle aldersgrupper. Nu ligger de højest.
Det er personer i 50’erne, som har haft den laveste stigning siden 2013. Men det er de 45-49 årige, som har færrest sygedage om året.