Danskere stjal scenen under svensk nazi-march
Generated by IJG JPEG LibraryGenerated by IJG JPEG Library
Den danske nazigruppe Blood and Honour benyttede lørdag en svensk nazi-march til at markere sig som de nye ledere af de nordiske nazister. 193 anti-nazister blev anholdt under optøjer.

• Danskere forrest i kæmpe nazi-march
• Krig i svensk provinsby efter nazi-march
• 17 danske aktivister anholdt ved nazi-march

En ny gruppe af voldelige danske nynazister har taget førertrøjen i den nordeuropæiske nazi-bevægelse. Det står klart efter lørdagens nazistiske march i den svenske by Salem, som samlede 900 kampklare højreekstremister fra hele Europa.

Forrest i fakkeloptoget gik Thomas Peter Jensen og Thomas Bergest fra den nystiftede gruppe Blood and Honour Denmark . De er velkendte og berygtede i miljøet, efter de i 1990 erne forsøgte at fremprovokere en racekrig ved at sende brevbomber, trusselsbreve og gennemtæske politiske modstandere.

Den nye gruppe blev stiftet i oktober i år og er strøjet direkte til tops i det nazistiske hierarki.

»De er stormet ind på den politiske scene, og deres centrale pladsering ved lørdagens demonstration afspejler, at de har rigtig gode kontakter til lederne af den internationale bevægelse,« fortæller Jonas Jensen fra researchgruppen Redox, som følger den yderste højrefløj tæt.

Lille militant gruppe

Jonas Jensen vurderer, at Blood and Honour Denmark udfylder et tomrum på den ekstreme højrefløj, som er opstået efter, at det landsdækkende netværk Dansk Front i sommer gik i opløsning. Jonni Hansen og hans støtter i DNSB i Greve har ikke kunnet tage styringen og valgte for første gang nogensinde at blive hjemme fra marchen i Sverige. For nynazister er marchen en årlig tradition, hvor grupper fra hele Europa tropper op for at markere deres rolle i hierarkiet.

»Blood and Honour er i dag den mest ekstreme højrefløjsgruppe, som findes i Danmark. De har et meget militant udtryk, hylder holocaust og har tidligere vist, at de er parat til at sætte handling bag ordene,« siger Jonas Jensen.

Selvom han mener, at gruppen er en trussel mod enkeltpersoner i Danmark, tror han ikke, at de vil gå tilbage til deres brutale metoder fra 1990 erne.

»De er kendt af politiet, som følger dem tæt. Derfor tror jeg ikke, at de vil udføre terrorlignende angreb. I stedet vil de bruge ikke-voldelige metoder som at arrangere koncerter og sprede budskabet via musik,« siger Jonas Jensen.

Lørdagens march var arrangeret for at mindes en 17-årig skinhead, som blev knivdræbt i 2000 af en jævnaldrende dreng med udenlandsk baggrund. De 900 forsamlede nazister gik tavse i en lang parade anført af de danske top-nazister, som var iklædt sorte bomberjakker og bar store blomsterkranse. De blev traditionen tro lagt det sted, hvor den unge skinhead blev dræbt.

Raserede byen

Nazisterne fik dog ikke lov til at markere dagen i fred. 1.200 mennesker havde samlet sig til moddemonstration. I løbet af eftermiddagen blev to røde raketter fyret af. Angiveligt et tegn til at gå til angreb.

Demonstranterne raserede derefter den lille by ved at sætte ild til skoler og bygge barrikader i gaderne. Alt sammen i et forsøg på at få marchen aflyst. Man fik forsinket marchen tre timer. Det var den tid, det tog politiet at få styr på moddemonstranterne og anholde 193 personer, heriblandt 17 danskere. Derefter kunne marchen fortsætte.

via Listen To News