Danskere stadig strandet i London
(Opdt.) Det danske ægtepar Henrik og Tuula Berg er strandet på tredje døgn i Heathrow sammen med tusindvis af andre. Ekstra fly er sat ind for at få danskere hjem til jul.

Da Henrik og Tuula Berg ankom til Londons Heathrow-lufthavn onsdag morgen, havde de ingen anelse om, hvad der ventede dem. De havde været på besøg hos deres datter i fire dage for at fejre børnebørnenes fødselsdag og regnede med, at de nu skulle hjem og forberede julen.

De fik først mistanke om, at der var noget galt, da de så de enorme køer i lufthavnen. En tyk tåge forhindrede flyene i at lette og lande, og mængden af mennesker i lufthavnens terminaler voksede og voksede.

»Folk hobede sig op i afgangshallen, og til sidst måtte lufthavnspersonalet sætte nogle store telte op på parkeringspladsen foran lufthavnsbygningen, som vi fik besked på at gå ud i,« fortæller Henrik Berg.

De mange mennesker blev stuvet sammen i teltene, men fik ingen besked om, hvad der foregik, eller hvordan de skulle forholde sig.

»Det var ligesom en flygtningelejr. Ingen anede, hvad der ville ske, og ingen kunne fortælle os, hvad der foregik,« siger Henrik Berg.

Lufthavnspersonalet forsøgte på et tidspunkt at hjælpe de mange strandede passagerer, men de kunne intet stille op mod den store menneskemængde, der var mødt op i lufthavnen.

»På et tidspunkt sagde personalet, at de havde åbnet en ombookningsskranke, og at vi alle sammen skulle stille os i kø. Det blev en kæmpe kø, og der var fem mennesker bag skranken til at tage sig af flere tusinde ombookninger,« siger han.

Til sidst gav lufthavnspersonalet op og bad de mange ventende om at gå hjem og ombooke deres fly om via telefonen. Henrik og Tuula Berg blev indkvarteret på et lufthavnshotel, og de seneste to dage har de tilbragt i lufthavnen, hvor de har ventet og prøvet at finde ud af, hvilket fly de kunne komme med.

»Det er katastrofalt, at der har været så voldsom mangel på information. I dag er det begyndt at virke som om, at der er kommet lidt mere styr på det, fordi flyselskabet har fået fortalt folk, at alle indenrigsflyvninger er aflyst, og folk derfor bliver hjemme,« siger Henrik Berg fredag eftermiddag.

På trods af, at mange af de ventende gerne vil slippe for at tilbringe julen i lufthavnen, har der ikke været anløb til panik eller kaos blandt de mange ventende passagerer.

»Det mest utrolige er, at passagererne har taget det hele så pænt. Der er en del unge mennesker, som tydeligvis er ulykkelige over, at de ikke kan komme hjem til jul, men ellers har folk taget det roligt, nærmest humoristisk,« siger Henrik Berg.

Fredag eftermiddag sidder Henrik og Tuula Berg stadig i lufthavnen. Men nu har de tjekket ind og håber snart at kunne komme med et Lufthansa-fly til Frankfurt. Herfra håber de at kunne komme hjem til Danmark.

De håber, for ind til videre er flyet forsinket, og ingen kan fortælle dem, hvornår det kommer af sted.

Måske er der også håb for de andre strandede danskere i lufthavnen. Kommunikationskonsulent i SAS Mikkel Løndahl oplyser fredag eftermiddag, at selskabet vil sætte et ekstra fly ind juleaftensdag klokken otte om morgenen. Dermed er der håb om, at de sidste danskere, der stadig sidder i lufthavnen, kan fejre jul med familien hjemme i Danmark.