Danskere på vej mod det tyske mesterskab
Det tyske danskerhold Werder Bremen er gået på vinterferie som duks i Bundesligaen. Dermed taler statistikken og historien for, at nordtyskerne om 17 kampe kan krones som tyske mestre.

?Herbstmeister wird Meister?. Efterårsmester bliver mester. Sådan siger man i Tyskland, hvor de 18 hold i Bundesligaen netop er gået på vinterferie midtvejs i turneringen. På toppen af tabellen troner danskerklubben Werder Bremen, som blandt andre har Daniel Jensen og Leon Andreasen i staben.

Og går det som det plejer, er klubben også øverst, når det store sølvfad skal uddeles til foråret. Sådan er det gået efterårsmesteren de seneste fire sæsoner og 28 gange i alt i 43 års Bundesliga.

Den danske træner for Hannover 96?s andethold, Michael Schjønberg, tror også på Werder Bremen.

»De spiller klart det flotteste fodbold, og de laver de fleste mål. Hvis de kan holde dampen oppe, tro på sig selv, og ikke tænke på Bayern, bliver de mestre. Og det har de også fortjent,« siger han.

Tæt kamp

Mesterskabet er dog langt fra givet. Lige i haserne på Werder Bremen følger Peter Løvenkrands og Søren Larsens Schalke 04, á point med Bremen, men med en dårligere målforskel. Tre point efter duksene kommer FC Bayern, som aldrig helt kan afskrives.

Men denne gang bliver de ikke mestre, og det er ifølge Michael Schjønberg sydtyskernes egen skyld.

»Bayern München har lavet en kæmpe, kæmpe fejl: De skulle enten have beholdt Michael Ballack eller have købt en ny som ham,« siger danskeren.

Han mener i øvrigt, at de store klubber har forsømt lejligheden til at trække afgørende fra i toppen.

»Bundesligaen er udlignet, det er helt klart. De klubber, som har pengene, har ligesom glemt at forøge deres forspring. Bayern München kan gå ud og købe en spiller til 10 millioner euro, hvis de vil, men der har de ligesom glemt at investere i spillere,« mener Schjønberg.

HSV klarer frisag

Efterårets store negative overraskelse, Hamburger SV, ligger til nedrykning. Så galt går det dog ikke.

»Nej, jeg tror ikke på, at de kan rykke ud med det spillermateriale de har, men der skal nok til at ske et eller andet. Nye spillere eller ny inspiration. Jeg tror ikke på, at Doll er træner, når foråret starter op,« konstaterer han.

Ifølge Schjønberg skal de tre nedrykkere findes blandt Aachen, Bochum, Cottbus, og Mainz.

Danskerne

For de danske spillere har det været et blandet efterår. Daniel Jensen har på det seneste fået meget spilletid, mens Leon Andreasen er langt fra holdet og vil væk. Peter Løvenkrands er nærmest fast mand, mens Søren Larsen har været meget skadet. Jonas Kamper har gjort det flot med tre mål, mens Gladbachs Bo Svensson og Thomas Helveg tilsyneladende har overvundet en svær start og tilkæmpet sig vigtige roller.

I Bochum er Peter Skov Jensen efterhånden fast mand mellem stængerne, mens Tommy Bechmann er på vej tilbage efter en skade. Jan Kristiansen hos Nürnberg spiller næsten fast hver gang. Jon Dahl Tomasson kæmper for en plads på holdet, hvor han ikke har stor andel i Stuttgarts placering i toppen.