Hundredtusindvis af mennesker over hele verden får forlænget deres levetid på grund af et vedholdende arbejde fra danske forskere.
Forskerne har analyseret burgermad fra restauranter i alle egne af verden og har blandt andet bevist, at en burgermenu på en amerikansk McDonald?s-restaurant har et indhold af de omstridte og usunde transfedtsyrer, som er 10 gange højere end på en tilsvarende restaurant i Danmark. Også restauranter i Østeuropa putter unødigt mange transfedtsyrer i maden.
Ifølge Politiken har forskningen nu fået McDonald?s til at sænke indholdet af transfedtsyrer i alle 6.300 europæiske restauranter til samme niveau som i Danmark. Kæden arbejder desuden på at nå samme mål i USA.
Kentucky Fried Chicken har truffet en lignende beslutning for sine 14.000 restauranter i og uden for USA.
»Det betyder, at man vil spare hundredtusindvis af menneskeliv i Europa og USA«, konstaterer professor Steen Stender, ledende overlæge ved klinisk biokemisk afdeling på Københavns Amts Sygehus i Gentofte. Han har stået for forskningen sammen med professorerne Jørn Dyerberg og Arne Astrup.
»Det her er virkelig noget, der batter. Der er ingen forringelser af livskvaliteten, for det ændrer ikke på smagen,« siger en begejstret Steen Stender til Politiken.
Da forskernes resultater blev offentliggjort i USA i foråret, dalede McDonald?s-aktierne med det samme, og aktionærerne krævede, at ledelsen skred ind. Alligevel vil kommunikationschefen hos McDonald?s i Danmark ikke give de danske forskere hele æren for det friske initiativ.
»Det er klart, at forskningen har betydet noget, men det er noget, vi har kigget på i flere år,« siger Hanna Løyche.
Steen Stender oplyser til Politiken, at transfedtsyrer øger risikoen for tidlig hjertedød. De påvirker cellerne i hjertet, i hjernen, i fostret hos gravide kvinder og i livmoderen og øger blodets indhold af dårlig kolesterol. På den måde kan transfedtsyrer fremkalde åreforkalkning og øge risikoen for blodpropper.
I 1995 indtog danskerne ét gram transfedtsyrer om dagen. I dag er tallet nul. Ifølge Steen Stender betyder det hvert år 400-500 færre for tidlige dødsfald i Danmark, så:
»I USA, hvor de i gennemsnit får syv gram, vil gevinsten være kolossal,« konkluderer han.