Danske unge i top på international jobliste
Der er god grund til at give de danske unge et skulderklap. Vi klarer os flot i forhold til EU, når det handler om job eller uddannelse. Foto: Colourbox
Der er sket en svag stigning i antallet af unge udenfor job- og uddannelsesmarkedet, men danske unge klarer sig godt i EU.

Unge danskere kan med stolthed rejse til udlandet og fortælle om, hvad de laver i hverdagen.

I hvert fald klarer danske unge sig rigtig godt i en ny international statistik fra OECD.

I forhold til resten af EU er danske unge næstbedst til enten at være i job eller i gang med en uddannelse. Det viser statistikken, som Dansk Erhverv har offentliggjort.

Kun Holland klarer sig bedre end de danske unge i alderen 15-24 år.

Dansk Erhverv er glad for statistikken, der taler et mere retfærdigt billede af danske unge.

- Ofte fokuseres på ungdomsarbejdsløsprocenten, men den omfatter kun personer, som befinder sig i arbejdsstyrken, og kan derfor let være vildledende, fordi den hverken tager højde for andelen der er under uddannelse eller den udsatte gruppe, der er helt udenfor arbejdsstyrken, siger Geert Laier Christensen, Analysechef i Dansk Erhverv.

Selvom danske unge klarer sig godt og enten er i job, uddannelse eller jobtræning, så er der lidt malurt i bægeret. Antallet af unge, der ikke er i gang med noget som helst er steget med to procentpoint fra 4,3 procent til 6,3 procent.

Sammenlignet med gennemsnittet for EU, så er danske unge dobbelt så dygtige til at uddanne sig eller arbejde. Gennemsnittet for EU er på 12,9 procent.

Værst ser det ud for de portugisiske, franske, østrigske og polske unge. Og for OECD er det helt elendigt for tyrkiske unge, hvor cirka 35 procent intet foretager sig.