Danske terrortiltalte var i tæt kontakt med terrordømte
Terrorsagen · De fire terrortiltalte muslimer i Danmark havde tæt kontakt til terrordømte fra Sarajevo. Og de fire unge muslimer vidste godt, at politiet aflyttede deres telefoner, for de benyttede i vid udstrækning kodesprog

De fire unge muslimer mellem 17 og 21 år, som sidder anklaget for at have hjulpet med planlægning af terror, havde et tæt samspil med svenske ’Maximus’ og dansktyrkeren Abdulkadir Cesur, der i forgårs blev idømt 15 og 13 års fængsel i Sarajevo for forsøg på terror.

Det blev slået fast i går i Østre Landsret, da sagen mod de fire unge fortsatte dagen efter dommen mod deres formodede kumpaner.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde allerede i sommeren 2005 mistanke til flere af de fire unge danske muslimer og aflyttede derfor deres telefoner. Og via de mange aflyttede telefonsamtaler gennem sommeren og efteråret 2005 blev der i retten tegnet et tydeligt billede af en forbindelse mellem dansktyrkeren, svenske Maximus og de fire fra den danske sag.

Flere besøg i Danmark

Maximus besøgte flere gange de fire i København. Han kom med natbussen fra Sverige og blev hentet af en eller flere af de fire bag Hovedbanegården. Når Maximus skulle hentes, nævnte de fire aldrig hans navn, men brugte synonymer som ’Søsteren fra Sverige’, ’Louise’ eller ’Helena’. Og det var kendetegnende ved alle de aflyttede samtaler, at de fire formentlig godt vidste, at deres telefoner blev aflyttet. Samtaleemnerne kredsede hele tiden om emner, der kunne have forbindelse til planlægningen af et terrorangreb, men det blev aldrig sagt direkte.

Og flere gange måtte den tiltalte D tysse på den yngste tiltalte, B, når denne nævnte Abdulkadir Cesurs navn i telefonsamtaler mellem de to.

»Du må ikke nævne hans navn over telefonen,« sagde D til kammeraten.

Skulle til Bosnien

Maximus rejste til Bosnien i slutningen af september 2005 for tilsyneladende at planlægge et terrorangreb, og også her var især B i tæt kontakt med svenskeren. Anklageren mener, at B også skulle have været til Bosnien. I en samtale 25. september 2005 – knap en måned inden Maximus blev anholdt i Sarajevo i en villa fyldt med plastisk sprængstof – snakkede svenskeren med B om at planlægge en rejse til Bosnien. B undskyldte for, at han ikke kunne rejse, fordi han ikke havde fået lov af sin far.

»Prøv alt hvad du kan. Jeg har pakket det hele,« sagde Maximus til B.

Og da svenskeren var kommet til Bosnien, ringede han hjem til B og sagde blandt andet:

»Har du fundet ud af hvilket sted, der er det bedste at gøre det?«

Flere samtaler i dag

Anklageren ville efter hver enkelt afspillet aflytning i retten gerne have spurgt uddybende om samtalerne, men D ønskede ikke at sige noget.

Sagen fortsætter i dag, hvor flere aflyttede samtaler af de fire formentlig vil kaste mere lys over, hvor tæt kontakt de havde med de to terrordømte i Bosnien.