Danske somaliere holder med islamisterne
Situationen i Somalia er det store samtaleemne blandt dansk-somalierne. Mange af dem støtter islamisterne.

Mens de islamistiske militser belejrer den somaliske regeringsby, går snakken blandt somaliske indvandrere i Danmark.

Formanden for Somalisk Netværk, Mohammed Gelle, har kontakter i store dele af det somaliske miljø i Danmark og rejser ofte selv til Somalia. I øjeblikket bruger han meget tid på at vende situationen i fødelandet med sine landsmænd.

»Alle frygter, at der udbryder krig igen. Somalia er i forvejen i en katastrofesituation, fordi der er lovløshed, interne flygtninge, sult og oversvømmelser. Hvis der udbryder krig, er det en total katastrofe,« siger Mohammed Gelle, der senest var i Somalia i 2005.

Støtter islamister

I Danmark støtter mange somaliere De Islamiske Domstole, som har magten i Sydsomalia, fortæller Gelle. Men det er ikke på grund af islamisternes strenge form for religion.

»De islamiske militser har skabt fred i det sydlige Somalia. Før blev kvinderne voldtaget, når de gik ud, og folk blev berøvet og dræbt. Islamisterne har skabt ro, og derfor støtter mange dansk-somaliere dem. Man skal tænke på, at før var vores slægtninge i Somalia overladt til krigsherrer, som plyndrede folk,« siger Gelle, der ikke tror på, at Somalia udvikler sig til et nyt Taleban-styre som i Afghanistan:

»Nej, somaliernes forhold til religion er slet ikke så strengt, som mange af islamisternes er. Selvom vi er muslimer, ligger loyaliteten hos familien og klanen, og det somaliske folk vil aldrig acceptere en streng sharia-lov.«