Danske soldater i kæmpeaktion i Irak
Over 1.000 danske og britiske soldater stormede fredag nat en forstad i den sydlige irakiske by Basra. Fem oprørsledere blev taget til fange.

Flere end 1.000 danske og britiske soldater var natten til fredag i kamp i den største aktion i Irak siden den amerikansk-ledede invasion i 2003.

Omkring 220 danske soldater deltog i aktionen, der gik ud på at storme fem huse med kamptropper på jorden fra skibe i floden og helikoptere og kampfly i luften, skriver AP.

Ingen kom til skade under angrebet på al-Hartha-distriktet i udkanten af millionbyen Basra. De britiske og danske styrker blev mødt med skud, granater og en vejbombe, og soldaterne tog fem formodede oprørsledere til fange. Der blev også fundet store våbendepoter med raketter, vejbomber, rifler og granater. Våben, der tidligere er blevet brugt i angreb mod de danske og britiske soldater i Sydirak.

Den britiske major Charlie Burbridge beskriver de tilfangetagne som »brutale oprørselementer« fra de shiamuslimske militser i området, skriver AP.

»En af dem er en signifikant person, mens de andre er håndlangere involveret i at planlægge og udføre kriminelle aktiviteter. Det drejer sig om kidnapninger, mord og angreb på koalitionsstyrkerne,« fortæller Charlie Burbridge til Reuters.

Ifølge Burbridge var nattens aktion den største af sin art siden krigens begyndelse i marts 2003.