Danske sejlere i mental hård VM-kamp om OL-plads
Marie Thusgaard og Ida Marie Baad skal levere et topresultat ved VM, hvis duoen skal sikre sig den OL-nationsplads, som de to kvinder i første omgang sikrede Danmark tidligere. Foto: Flemming Pedersen/Dansk Sejlunion/POLFOTO/Polfoto
Kvindernes VM-konkurrence i 49'er FX-bådklassen afgør, hvem der kommer med til OL i Rio, og kampen er tæt.

De danske sejlere er præget af nervøsitet og ekstremt højt spændingsniveau. Fra tirsdag til søndag ved VM i Clearwater, USA kan flere af dem sikre sig billet til OL i Rio.

Især i kvindernes 49'er FX-klasse er der tæt kamp om at komme med til legene.

Danmark er allerede sikret en nationsplads i bådklassen, men valget af besætning sker på baggrund af en intern dyst om at få flest point.

Kun få point adskiller to besætninger om den enlige plads ved OL.

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard førte den interne OL-konkurrence inden World Cup-stævnet i Miami i sidste måned, men en skuffende tiendeplads ændrede topstillingen.

Duoen Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen overtog føringen i OL-kapløbet og har nu et forspring på syv point.

- Det er forholdsvis åbent endnu. Forspringet kan godt hentes.

- Men det er svært. Der er OL-udtagelse og pres på. Det er nogle andre ting, der betyder noget, end dem der plejer at betyde noget, siger sportschef i Dansk Sejlunion, Thomas Jacobsen.

Han mener, at 49'er FX bliver en af de mest spændende klasser af følge ved VM.

- Jeg vil helst ikke spå om, hvem det bliver, for det er meget tæt. Men det er sindssygt vigtigt at komme godt fra start, vurderer sportschefen.

Følelserne er uden på tøjet hos mange af OL-kandidaterne, og derfor er den sociale interaktion formel og afmålt. Det er op til den enkelte, om man vil indgå i fællesskabet eller ej.

- Under sidste World Cup-stævne inviterede vi alle til middag en fredag aften, hvor forbundet gav maden. Så kunne de komme og hygge sig lidt og gå hjem igen. Der mødte alle op på nær en.

- Det kan godt være, at de ikke lige sad ved samme bord som konkurrenterne. Men landsholdet er stadig deres omgangskreds og kammeratskab, siger Thomas Jacobsen.

For de atleter, som ikke kvalificerer sig til OL, kan skuffelsen være enorm stor, og der venter derfor en opgave med at evaluere og bearbejde oplevelsen.

- I samarbejde med Team Danmark er vi idrætspsykologisk set opmærksomme på, om der er nogen, der eventuelt ikke har det så godt.

- Vi er også meget opmærksomme på, om der er nogen, der vil fortsætte efter OL, så vi kan lave nogle aftaler om at mødes, og om de har gjort sig tanker om eventuelt nye konstellationer, de kunne tænke sig at fortsætte i, forklarer han.

- Og så slipper vi dem og tager fat i dem igen efter OL. Så koncentrerer vi os om de besætninger, der er udtaget.

- Det har vi italesat det sidste halve års tid, så det kommer ikke bag på nogen, at vi ikke er der for dem i den periode, lyder det fra Thomas Jacobsen.

/ritzau/