Danske rumnørder på europæisk jomfrufærd
Kristian von Bengtson taler i telefon fredag, inden Tycho Deep Space samles på kajen i Nexø Havn. Foto: Bo Tornvig / POLFOTO
I dag sender de to danske rumpionerer Kristian von Bengtson og Peter Madsen testdukken Randy af sted i sin rumkapsel - hvis vejrguderne vil.

I Nexø Havn på Bornholm er alt klar til opsendelsen af den 500 kg tunge rumkapsel, som skal bære testdukken 'Randy' op i halvanden kilometers højde over Østersøen.

I dag er nemlig dagen, hvor de to danske rumpionerer Kristian von Bengtson og Peter Madsen sender deres hjemmelavede rumkapsel 'Beautiful Betty' til himmels. Sidste år havde rum-duoen en opsendelse af en anden type rumskib, hvor testdukken fik sig en god flyvetur.

- Dukken flyver for anden gang, men det er første gang, at vi har en rumkapsel af denne her type, siger Kristian von Bengtson til Newspaq.

Og det bliver ikke bare en dansk debut. Derimod bliver rumkapslen 'Beautiful Betty' den første rumkapsel, der bliver testet i Europa.

Siden sidste års opsendelse har de to rumentusiaster arbejdet hårdt på at få 'Beautiful Betty' og testdukken 'Randy' i luften.

Men uanset, hvor lang tids forberedelse der ligger forud for dagens begivenhed, er hver opsendelse knald eller fald. For Kristian von Bengtson er det noget af det, der gør arbejdet med rumfart så spændende.

- Man kommer aldrig hjem halvt med noget. Enten så har man en succes, ellers har man en total fiasko, hvor alt bliver pulveriseret, siger han.

Og der er da også masser, der kan gå galt ved dagens opsendelse.

- Der er egentlig ikke noget i rumkapslen, der ikke har et formål. Så alt er vitalt og alle de dele, der er med, skal virke korrekt og i de rigtige rækkefølger, siger Kristian Von Bengtson.

Den mest umiddelbare trussel mod, at dagens opsendelse lykkes er dog vejret. Opsendelsen skulle have fundet sted i går lørdag, men høje bølger gjorde, at holdet bag rumkapslen måtte aflyse.

Hvis man ikke opholder sig ude på Østersøen, når opsendelsen finder sted, men alligevel gerne vil følge 'Beautiful Bettys' himmelflugt, kan man se den på livestream her.