Danske politikere i hårdt angreb på Obama
Danske politikere beskylder USA's præsident Barack Obama for terrorisme og snigmord ved at bruge droner.

Flere ledende danske politikere tager nu et dramatisk verbalt opgør med USA's præsident Barack Obama og USA's brug af de ubemandede og fjernstyrede såkaldte dronefly, der smider bomber over mål i blandt andet Pakistan, Somalia og Yemen.

Den radikale udenrigsordfører, Rasmus Helveg Petersen, fortæller til Politiken, at han ikke mener, at USA har ret til den slags henrettelser af mistænkte politiske modstandere.

- Det er en klar pendant til terrorisme, hvor man jo også slår folk ihjel med politiske motiver på andre folks territorium, siger Helveg Petersen til avisen.

Sidestiller du angrebene med terrorisme?

- Ja. Sigtet er ikke nødvendigvis at udøve terror, men juridisk kan det godt sidestilles, siger han.

Ifølge Politiken har Obama blåstemplet 261 bombeangreb mod formodede terrorister, alene i Pakistan. Til sammenligning gennemførte George W. Bush 45 angreb i hele sin otteårige embedsperiode.

Ifølge Bureau of Investigative Journalism i London har 1000 civile indtil nu mistet livet ved droneangreb.

Også Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, langer hårdt ud efter USA, der er Danmarks vigtigste allierede.

- Jeg kritiserede George Bush for at forene præsidentembedet med det, vi må opfatte som tortur. Men det, Obama gør, er at forene præsidentembedet med snigmord. I virkeligheden er det endnu værre.

- Obama blæser fuldstændig på den vestlige verdens principper, og det vil i det lange løb være skadeligt, siger Søren Pind til Politiken.

Enhedslisten tilslutter sig kritikken og vil nu tage sagen op i Udenrigspolitisk Nævn.

/ritzau/