Danske Paaske blandt verdens bedste
Danske Cathrine Paaske Sørensen er kvindernes svar på Ronaldinho. Men det tænker den 28-årige Brøndbyspiller ikke så meget på.

En af verdens allerbedste fodboldspillere er ledig på markedet, når vi træder ind i det nye år. Kvit og frit. Men karrieren fortsætter alligevel nok i Brøndby for den 28-årige midtbanespiller.

En smule forvirret? Forståeligt nok.

Navnet er Cathrine Paaske Sørensen. Og Brøndbyspilleren er ud over i to omgange at være kåret til årets spiller i Danmark også blandt de 20 nominerede til FIFA-prisen som årets kvindelige fodboldspiller i verden. Den uddeles i aften i Zürichs operahus. Danskeren løber dog ikke med prisen denne gang. Hun er i hvert fald ikke blevet ringet op af FIFA og blevet bedt om at springe på en flyver.

»Det bliver ikke i år. Hvis det skulle ske engang, så vil det være helt surrealistisk. Men man ved aldrig. Jeg troede heller ikke at jeg skulle blive kåret til Danmarks bedste,« siger Cathrine Paaske Sørensen, da DNY møder for at tale om kvindefodbold, herrefodbold og om at være blandt verdens bedste fodboldspillere uden overhoved at være kendt.

»Det er ikke noget, jeg tænker over. Folk synes jo, det er flot, og så tænker jeg, det er da egentlig rimelig vildt at være nomineret til verdens bedste. Men jeg føler mig overhovedet ikke som en superstjerne« siger hun.

I denne sæson har hun både imponeret for Brøndby, som nåede helt til semifinalen i UEFA-Cuppen inden Arsenal kom i vejen, og for det danske landshold, som kvalificerede sig til næste års VM. Det er langt mere, end nogen dansk herrespiller kan skrive på cv?et for 2006.

Men fodbold spillet af kvinder har bare ikke en brøkdel af samme gennemslagskraft, som når det kommer til for eksempel håndbold.

»Vi er dybt misundelige på herrerne, at de spiller foran så mange mennesker hver eneste weekend,« siger Cathrine Paaske Sørensen.

Privilegerede mænd

Et anden punkt, hvor kvindefodbold adskiller sig markant fra herrefodbold er lønningerne og livsstilen. Mens de bedste mænd tjener millioner og ikke behøver spekulere på andet, end at være klar, når der fløjtes op til kamp, er det noget anderledes hos kvinderne.

»De kan bruge al deres tid på den sport, som de synes er helt vildt fed. Det er privilegeret, at de vågner op og træner en gang, og så har de fri til at gøre hvad de vil ? ikke mindst at restituere. Vi når slet ikke at restituere, fordi vi har studie og arbejde ved siden af,« siger Cathrine Paaske Sørensen.

Hun læser til sygeplejerske og er i øjeblikket i praktik på Rigshospitalets børneafdeling. Kontrakten med Brøndby supplerer kun SU?en, selv om klubbens kvinder træner lige så meget som Per Nielsen og resten af klubbens herrer. Og det hører til sjældenhederne, at hun bliver genkendt på gaden.

Men det er på ingen måde fordi, midtbanegeneralen er bitter over det modsatte køns højere status. Hun sætter skam stor pris på sin personlige og sine holds succes.

»Det er jo helt vildt fedt. Det er fedt at være en af de bedste i Danmark. Og jo også i verden. Det er helt vildt tilfredsstillende, når man bruger så meget tid på at spille fodbold,« siger hun.

Det har den 28-årige lollik gjort, siden hun var seks-syv år. I den lokale klub var der ikke noget pigehold, og derfor fik Cathrine Paaske Sørensen de første syv-otte år af sin fodboldopdragelse sammen med drenge. Det er en del af forklaringen på hendes nuværende succes, mener hun.

Næppe udlandet

Inden turen gik til Brøndby for fire år og fire mesterskaber siden, var hun et smut forbi B1921 på Falster og siden Rødovre og Hillerød. Udlandet vil hun ikke afskrive, men så skal det være for at opleve en anden kultur i Spanien, Italien eller måske England. Livet udenfor fodboldbanerne er for vigtigt, til at hun gider flytte til Tyskland eller Sverige, hvor nogle af landsholdskollegerne spiller.

»Så vil jeg heller blive i Danmark,« siger hun.

Til gengæld vil hun med den største glæde krydse jordkloden med det danske landshold. Håbet er et godt resultat ved VM, som spilles i Kina til september. Det vil give kvindefodbolden et løft og samtidig kvalificere Danmark til OL i Beijing, som hun ikke vil være foruden.

»VM bliver rigtig stort. FIFA prioriteret det meget højt, og kineserne går helt amok til kvindefodbold. Hvis vi laver et rigtig godt resultat til VM, så kommer der til at ske en helt masse. Det har man allerede kunne se de seneste år,« siger hun og mener, at det blot er et spørgsmål om et endeligt gennembrud, før kvindefodbold får adgang til de danske hjerter på linje med kvindehåndbold.

For kvinder i fodboldtøj er bestemt ikke lig med hyggebold i langsommeligt tempo.

»Vi er ligeså dårlige tabere som herrerne, og vi er mindst lige så ambitiøse. Det er ikke bare hyggebold,« siger hun slutter af med en bredside til kollegerne i den danske Superliga, som ikke har hjertet med.

»Jeg misunder ikke herrernes hverdag. Vi bruger så meget tid på fodbold, fordi vi synes det er fedt. For herrerne er det blevet lidt for meget hverdag, hvor de tager tilskuerne og opmærksomheden for givet,« siger Cathrine Paaske Sørensen.