Danske muslimer vil have kvindelige ledere
Kvinder skal kunne holde prædiken i moskéen inden fredagsbønnen

Sherin Khankan, formanden for Kritiske Muslimer, vil have flere muslimske kvindelige ledere. I sin bog Islam og Forsoning taler hun for en såkaldt kvindelig khatiba , der betyder taler.

»Der er et behov for at lade kvinder komme til orde, hvis de opfylder kriterierne for at formidle og fortolke Koranen. Det afgørende er, at det er viden, og ikke kønnet, som afgør, hvem der taler,« skriver Khankan.

Der er ikke tale om en kvindelig imam, da khatibaen ikke leder selve bønnen, men leder en prædiken, der ofte handler om politik, inden fredagsbønnen.

Asmaa Abdol-Hamid, forkvinde for det muslimske, feministiske netværk Det grønne slør , mener, at kvinder skal kunne holde prædikener, uanset hvilken dag det er ? også selvom det ikke er fredag.

»Det er oftest mænd, der udtaler sig i teologiske spørgsmål om islam. Kvinder skal på banen og også have teologiske uddannelser, så de kan koble islam til Danmark og skabe en dansk islam,« siger hun og tilføjer, at uddannelse er den vigtigste kamp for muslimske kvinder.

Imam Abdul Wahid Pedersen afviser, at kvindelige khatibaer kan holde fredagsprædikenen med henvisning til sædvanen på profeten Muhammeds tid.

»Talen indgår som en del af den rituelle tilbedelse. Der er tommelfingereglen indenfor de to hovedretninger, shia- og sunni-islam, at hvis det ikke blev tilladt eller praktiseret af Profeten, så er det ikke tilladt. Derfor er det nok at tage munden rigeligt fuld,« siger Abdul Wahid Pedersen om forslaget og understreger, at der er konsensus om spørgsmålet blandt islamiske lærde.

»Men kvinder kan sagtens være klogere end mænd og undervise mænd i andre sammenhænge,« siger han.

Sherin Khankan ønsker ikke at uddybe sit forslag over for Nyhedsavisen.