Danske lejesoldater slås i Uganda

(Foto: Foto:SIG-Protection)

Otte danskere har arbejdet som livvagter- og lejesoldater i det borgerkrigshærgede land Uganda. Flere har været gennem danske kurser

I det borgerkrigshærgede nordlige Uganda har otte danskere arbejdet for det norske sikkerhedsfirma SIG-Protection – som arbejder i gråzonen mellem lejesoldater og livvagter.

»Hvis vi bliver skudt på, så skyder selvfølgelig igen. Vi skal beskytte vores kunder,« siger direktør Torgeir Friksen til Nyhedsavisen.

Hans firma yder blandt andet beskyttelse for et dansk og et svensk firma, men han vil ikke fortælle, om de har skudt nogen på opgaver.

Torgeir Friksen har nu flyttet hovedkontoret til Uganda – og ud af myndighedernes søgelys.

Operationer i Danmark

Norsk politi lavede sidste år en rapport, hvor man mistænkte firmaet for paramilitære operationer i Skandinavien.

SIG-Protection har også lavet operationer i Danmark.

»I Danmark ledte vi efter aflytningsudstyr, og norsk politi frikendte os,« siger Torgeir Friksen.

Dansk politis afdeling for organiseret kriminalitet vil dog dog nu alligevel kontakte Norge.

Special Intervention Group var indtil i januar en del af det danske livvagt- og lejesoldatkursusvirksomhed World Federation Group i Odder, der har uddannet næsten alle udsendte.

I Odder holder de stadig ti kurser i militær- og livvagtsarbejde om året i at beskytte diplomater og arbejde i krigshærgede lande.

Det farligste »High Risk Close Protection« kurser er dog flyttet til Italien.

»Vi måtte ikke skyde i åbent terræn på kurserne i Danmark. Hvis vi ikke kan skyde ud af et bilvindue, så er det ikke realistisk. Det er også rigtigt, at vi lader folk sidde i en sauna i en flere timer for at se om de har, hvad der skal til. Vores slogan er hård træning giver let job,« siger Torgeir Friksen, der i marts havde to nye danskere med på kursus.

faktaboks