Danske firmaer gør kur til arabiske oliemilliarder

Et fremstød med udenrigsministeren og kronprinsparret i spidsen skal booste dansk eksport til Saudi-Arabien.
Udenrigsminister Kristian Jensen og kronprinsparret står i spidsen, når repræsentanter for 46 danske virksomheder søndag rejser til Saudi-Arabien i et forsøg på at øge eksporten til oliestaten.
Udenrigsminister Kristian Jensen og kronprinsparret står i spidsen, når repræsentanter for 46 danske virksomheder søndag rejser til Saudi-Arabien i et forsøg på at øge eksporten til oliestaten. Foto: Hasan Jamali/AP

Der er store penge på spil, når 46 danske virksomheder søndag med udenrigsminister Kristian Jensen og kronprinsparret i spidsen indleder et fremstød i Saudi-Arabien for at sparke yderligere gang i eksporten til det olierige land.

Det saudiarabiske marked var i en årrække mere eller mindre lukket land som følge af Muhammed-krisen, men siden 2010 er eksporten tredoblet til en samlet værdi af mere end fem milliarder kroner årligt.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

Og der er endnu mere at komme efter, vurderer Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri.

- Der er i Saudi-Arabien meget stor efterspørgsel efter noget af det, vi er allerbedst til. Det drejer sig især om danske fødevarer, om sundhedsindustrien og i stigende grad også om den grønne teknologi, som vi er verdensmestre i, siger han.

Trods den saudiarabiske begejstring kunne timingen i det danske fremstød dog have været bedre.

Ifølge seniorforsker Lars Erslev Andersen ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) er Saudi-Arabien for tiden økonomisk presset af både sin involvering i krigen i Yemen, af forholdet til ærkefjenden Iran og i særdeleshed af den lave oliepris.

- Derfor kommer Saudi-Arabien næste år ud med et massivt budgetunderskud og må tære på landets reserver i en grad, så de ifølge den internationale valutafond reelt vil være bankerot i løbet af fem-seks år, hvis økonomien ikke bliver rettet op, siger Lars Erslev Andersen.

I Dansk Industri erkender Peter Thagesen også, at den ustabile situation har gjort risikoen ved at operere på det saudiarabiske marked mærkbart større end for bare få år siden.

- Men når det er sagt, så er der fortsat mange penge i omløb i Saudi-Arabien, og vi forventer stadig, at eksporten vil udvikle sig positivt i de kommende år, siger han.

Ud over kronprinsparret og udenrigsministeren sender regeringen også erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen samt sundhedsminister Sophie Løhde med på turen.

Efter tre dage i Saudi-Arabien fortsætter en del af delegationen videre til Qatar.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.