Danske eksport-drømme i massiv modvind
Kina, Indien, Rusland og Brasilien køber færre danske varer, og det har kostet erhvervslivet milliarder.

Den økonomiske afmatning i de såkaldte BRIK-lande truer nu regeringens plan for et dansk eksporteventyr på de nye globale vækstmarkeder. Det skriver Børsen.

Danmarks Eksportråd har i løbet af tre måneder nedjusteret forventningerne til årets eksport til BRIK-landene - Brasilien, Rusland, Indien og Kina - fra 16 til 10 procent.

Til sammenligning voksede eksporten med over 15 procent fra 2010-2011.

- Det er korrekt, at det lige nu ikke ser så godt ud som i foråret, siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) til Børsen.

- Men det er, fordi efterspørgslen har været svagere end ventet, tilføjer hun.

I foråret præsenterede regeringen den såkaldte BRIK-strategi. Målet var blandt andet, at den danske eksport skulle vokse med 50 procent til 90 milliarder kroner over de næste fem år.

Men siden februar er eksporten til de nye vækstlande faldet med fem milliarder kroner.

- Man må erkende, at den globale økonomi er inde i en særlig situation. Og der findes ingen vupti-løsninger, når det gælder BRIK-markederne. Men vi har altså flere år til at nå i mål med vores vækststrategi, siger Pia Olsen Dyhr.

Dansk Eksportforening peger især på den økonomiske afmatning i Kina, hvor flere danske virksomheder opererer.

- Det er et stor projekt at placere sig herude, og det er ikke bare sådan at flytte hurtigt videre, hvis man ikke kan opnå de vækstrater, som man havde håbet på, siger formand Ulrich Ritsing til Børsen.

/ritzau/