Danske atleter snydes for OL-åbning
Den danske guldfirer i roning kunne bide i det mest ædle metal ved OL i Beijing i 2008. Det er billeder som dette, der gør, at over halvdelen af de danske atleter ikke deltager i OL-åbningsceremonien. Foto: Polfoto, Jens Dresling
Medaljekampen går forud for OL-indmarch. Derfor må mange af de danske OL-deltagere se åbningsceremonien på tv.

Tilskuere og tv-seere kommer til at spejde forgæves efter en lang række danske atleter, når den danske OL-delegation fredag træder ind på stadion i London til åbningen af de 30. olympiske lege.

Danmarks Idræts-Forbund (DIF) har besluttet, at de atleter, der skal i aktion i løbet af lørdagen, ikke deltager i åbningsceremonien. Det er en af årsagerne til, at under halvdelen - 53 atleter ud af 113 - deltager i indmarchen, skriver Kristeligt Dagblad.

Beslutningen ærgrer singlescullerroeren Fie Udby Erichsen, som er med ved OL for første gang.

- Jeg er enormt ked af ikke at kunne være med, for åbningen, hvor faklen tændes, betyder meget. Det rammer lige ned i min opfattelse af, hvad den olympiske ånd er, hvor man hylder fællesskabet.

- Men jeg er samtidig til OL for roningens skyld, så når jeg skal ro under 12 timer senere, er det umuligt for mig at være med, siger hun.

Det er ikke første gang, danske OL-atleter udebliver fra åbningsceremonien, men det er første gang, DIF træffer beslutningen. Ved legene i Beijing for fire år siden deltog 52 ud af 84 danske udøvere i indmarchen.

Blandt andre håndboldmålmand Kasper Hvidt valgte at melde fra for at være parat til Danmarks første kamp to dage senere.

- Jeg var ikke med til åbningen, fordi der var 38 grader varmt, vi skulle stå op i to-tre timer, og der var ikke mulighed for at bakke ud undervejs, siger han.

Ifølge DIF's OL- og elitechef Jesper Frigast Larsen har DIF truffet beslutningen for at tage presset fra udøverne:

- Indmarchen begynder først klokken 22 engelsk tid og slutter flere timer senere, hvor deltagerne efter at have stået op i mange timer måske skal rejse i halvanden time tilbage til deres indkvarteringssted. Det er uforeneligt med at konkurrere dagen efter, siger han.