Dansk vindmølleplan skader klimakampen
Danmarks satsning på vindmøller kan være uden gavnlig effekt for klimaet. Foto: Foto: ORLIN WAGNER / POLFOTO
Det kommer ikke til at gavne klimaet, at Danmark satser massivt på vindenergi. EU's CO2-kvotesystem er i vejen.

Den danske satsning på vindmøller kan ende med at blive en belastning i stedet for en aflastning for klimaet.

Alt imens kommer kommer til at betale højere priser for strøm, advarer Det Økonomiske Råd ifølge Børsen.

Den danske regering vil have halvdelen af den danske elektricitet til at komme fra vindmøller i 2020, hvilket vil koste over 40 milliarder kroner.

Men når danske virksomheder pludselig ikke bruger sine CO2-kvoter under EU's kvotesystem, bliver det bare billigere for de andre at fyre op.

"Dermed vil priserne falde på disse kvoter, og resultatet bliver dermed, at vindmøllesatsningen vil gøre det billigere for andre EU-lande at udlede CO2 og dermed afbrænde eksempelvis kul i kraftværkerne. Derfor er der ingen positiv klimaeffekt," siger formanden for Det Økonomiske Råd, overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Han mener, at pengene ville være brugt bedre på at opkøbe CO2-kvoter og destruere dem. Det ville mindske antallet af kvoter, der vil stige i pris, og give energiselskaberne incitament til at omstille til grøn energi.

"Danmark har forpligtet sig over for EU til at 30 procent af energiproduktionen skal komme fra vedvarende energi. Opsætning af vindmøller herudover skal komme fra energiselskaberne selv, det skal ikke påtvinges dem," siger Whitta-Jacobsen.

Kilde: Børsen