Dansk rigmand mistede livsglæde efter kæmpegevinst: Mindede om depression
Martin Thorborg er dansk iværksætter og kendt for at have stiftet søgemaskinen Jubii sammen med tre andre. Foto: Scanpix/arkiv/Thomas Lekfeldt
Da Martin Thorborg solgte sin virksomhed Jubii, tjente han 120 millioner: "Der gik ikke længe, før alt blev tomt"

Den der sår penge, høster armod.

Sådan lyder et gammelt, norsk ordsprog, som rigmanden Martin Thorborg måske i dag kan nikke genkendende til. For da millionerne rullede ind på kontoen, forduftede Martin Thorborgs livsglæde. Først da pengene var væk, dukkede glæden tilbage. 

Det skriver Berlingske.

Det lå ellers ikke i kortene, at Martin Thorborg skulle være iværksætter. Hans hf-uddannelse var gået i vasken, så efter at han havde kørt taxi i København nogle år, faldt tanken ham ind for første gang.

Det var mere af nød, end lyst: Martin Thorborg skulle skabe sit eget job.

Det gjorde han så. I 1995 startede han den første danske søgemaskine Jubii, som hurtigt blev en stor succes. Tre år efter var Jubii så stort, at den dengang største søgemaskine Yahoo forsøgte at købe dem op. De takkede nej og solgte i stedet Jubii til selskabet Lycos Europe, skriver Berlingske.

Værdien lå på 120 millioner kroner.

"Alt blev tomt"

Med så mange penge i lommen skulle man tro, at der ville komme mere ro i sindet. Men sådan gik det ikke for Martin Thorborg.

- Jeg var enormt stolt. Men der gik ikke længe, før alt blev tomt. Alt det, der før gjorde mig glad, mistede sin værdi. Jeg tror helt ærligt, jeg havde noget, der minder om en depression, siger Martin Thorborg til Berlingske. 

Han fortæller, at den store sum penge betød, at han mistede ambitionerne og livsglæden ved nye projekter.

Aktierne faldt, og livsglæden steg

Kort tid efter måtte Martin Thorborg magtesløs se på, mens aktierne i Jubii faldt som følge af dot.com-krisen. Til en konference i Las Vegas endte han med at tabe 100 dollar på et spil roulette, og en million dollar på aktiemarkedet samtidigt, fortæller han.

Med det enorme pengetab dengang kom først chokket, dernæst ærgrelsen og så livsglæden.

Martin Thorborg begyndte at holde foredrag og stifte virksomheder i dag. I november solgte Martin Thorborg sit firma Dinero for et trecifret millionbeløb.