Dansk politiagent er blevet truet i norsk sag
I Oslo er der store sikkerhedsforanstaltninger i en langvarig retssag om planlægning af drab, et stort røveri i lufthavnen og narkosmugleri fra Holland. Foto: Colourbox/Free
Norsk politi brugte danske undercoverbetjente i sag om organiseret kriminalitet. Danskerne smuglede narko.

Ekstraordinære forhold er sat i værk, når tre danske politiagenter torsdag ifølge planen udspørges i byretten i Oslo.

De optræder som 243 A, 244 A og 245 A via videolink til retslokalet, og skærmen med mændene kan kun ses af dommere og forsvarere i den såkaldte Sult-sag.

Tidligere spillede de rollerne som Tiller, Danny og Mugge. Tre barske fyre, der havde kontakter i den russiske mafia, og som kørte i store biler.

Det lykkedes for trioen at infiltrere en gruppe, som ifølge norsk politi står bag meget alvorlig kriminalitet. 13 mænd er nu under anklage for blandt andet narko, planlægning af røveri mod en værditransport på et Swissair-fly og for at forberede et drab.

Af hensyn til undercover-betjentenes sikkerhed og mulighed for at fortsætte deres arbejde skal de vidne anonymt fra en ukendt lokalitet, som dog hverken er hos politi eller anklagemyndighed, fremgår det af en kendelse, som byretten i Oslo har afsagt.

Deres flere måneder lange hemmelige operation, som sluttede i august 2015, var risikabel.

En af de tiltalte har sendt en sms med trusler mod én af agenterne, fremgår det af en kendelse fra Borgating landsret.

Her kan man også læse, at der i miljøet er fundet en række våben. En af de nu tiltalte har sagt til en agent, at gruppen skulle bruge våben for at skyde mod politiet.

De danske betjente deltog i kriminalitet og gjorde det grove arbejde.

Først smuglede de 38 kilo hash og 12 kilo marihuana fra Holland til Norge i juni 2015. Og et par måneder senere sørgede de for transport af 20 kilo ecstasy, fremgår det af anklageskriftet.

Om politiagenterne opmuntrede de nu tiltalte til lovovertrædelser, som ellers ikke ville være begået, ventes at blive et centralt tema, når forsvarerne stiller spørgsmål.

- Jeg opfordrer politiet til at bevise, at min klient var i gang med det, før de tog kontakt til ham og hans bror, har advokat Vigar Lind Iversen sagt til avisen VG.

Blandt andet på grund af den usædvanlige efterforskningsmetode har sagen fået stor bevågenhed i norsk presse.

Forud for torsdagens afhøring har journalisterne fået en lodret instruks af byretten.

De må ikke viderebringe oplysninger, som på nogen måde kan afsløre agenternes identitet. Desuden må pressen ikke gengive navnet på agenternes norske føringsofficer.

/ritzau/