Dansk milliardær: Mors død gav mig viljen til at leve videre
Linak-ejer og direktør Bent Jensen kan kalde sig milliardær. Foto: Scanpix/arkiv/Niels Ahlmann Olesen
Ejer af Linak, Bent Jensen, havde en barndom, der var præget af farens ustabile humør og morens død. Det gav ham viljen til at bygge Linak op.

- Mit liv ville have været helt anderledes, hvis min mor ikke var død. Jeg er ret sikker på, at jeg ikke ville have siddet som ejerleder i Linak i dag og haft virksomheden, hvis ikke hun var død.

Sådan lyder det fra rigmanden Bent Jensen i en større fortælling i Børsen.

Med en sandsynligvis maniodepressiv far, der hver jul proklamerede sit kommende selvmord, og en mor, der døde af kræft, da Bent Jensen kun var 13 år, har livet ikke været lutter lagkage for Danmarks 9. rigeste mand.

Det var ellers hans far, der vækkede Bent Jensens appetit på teknik. Han var typen, man altid kunne lugte sig frem til. Fyringsolien hang efter faren, når han gik rundt i værkstedet og arbejdede på sit oliefyr, som han havde fået nogle ingeniører fra Danfoss til at tegne.

Det var bare én af mange af farens projekter. Han havde altid en ny forretning klar, men hans produkter kom aldrig videre end til filebænken, skriver Børsen.

Bent Jensen brugte selv en stor del af sin barndom i farens værksted, hvor han reparerede biler, så støvet stod ud i alle krogene. Ifølge Bent Jensens skyldes farens manglende gennemslag, at han ikke havde nogen uddannelse.

- For mig har det været helt afgørende, at jeg havde min ingeniøruddannelse for, at jeg kunne tage virksomheden til næste niveau og skabe Linak. Man skal turde gå videre end til filebænken, forklarer Bent Jensen til Børsen.

"Mit liv blev en sort/hvid film"

Selvom farens interesse for teknik fik stor betydning for Bent Jensen, betød farens lunefulde humør også, at hjemmet til tider var præget af en del ustabilitet.

Heldigvis var hans mor god til at tage sig af Bent Jensen og sprede hygge i hjemmet. Det sluttede dog brat, da Bent Jensen var 13 år gammel. Fra det øjeblik forvandlede Bent Jensens liv sig til en sort/hvid-film, hvor det trygge hjem blev udvisket, og kernefamilien væltede sammen.

Pludselig havde Bent Jensen ikke længere nogen at snakke med. Han måtte klare sig selv.

Men trods at barndommen i Als ikke var ret idyl, har særligt morens død betydet, at Linaks produkter i dag er kendt verden over, skriver Børsen.

- Det var som om, at hendes død vakte noget i mig og gav mig styrken og viljen til at leve videre. En vilje som ville have været uundværlig i mit arbejde med at bygge Linak op, siger han til avisen.

Linak producerer lineære aktuatorer, der bruges i alt fra sygesenge til kørestole, skriveborde og i industrien. Linak har hovedsæde på Als.