Af Stine Behrendtzen, Lyon og Anne Winther - stbe@avisen.dk anwi@avisen.dkDen danske stjernekok Rasmus Kofoed var oppe imod de absolut bedste kokke i verden, da han i dag vandt sølv ved VM for kokke og samtidig skrev verdenshistorie.
»Jeg er lille smule skuffet, men også meget glad, fordi jeg har skrevet verdenshistorie ved to gange at have vundet en medalje som den første nogensinde. Men jeg ville gerne have haft guld,« siger Rasmus Kofoed, som blandt andet har været kok på ‘Komandanten’ og ‘Kroghs Fiskerestaurant’ samt køkkenchef på ‘Egoisten’ og ‘D’Angleterre’.
Ifølge den danske stjernekok gik alt perfekt til konkurrencen, men guldet gik alligevel til Frankrig, mens Schweiz fik en tredjeplads.
Selvom der er tale om gourmet, mindede konkurrencen lidt om en håndboldkamp. Råb, skrig og fløjter trængte med få sekunders mellemrum igennem den varme fugtige luft i en hal, der boblede af spænding. Men det ødelagde ikke Rasmus Kofoeds koncentration:
»Det er hans store styrke. Han kan lukke det hele ude. Det er helt specielt for kokke,« siger de folk, der kender ham.
Til konkurrencen skulle kokkene kreere en fiskeret med norsk helleflynder og kongekrabbe og en kødret med fransk Bressé-kylling, som Rasmus Kofoed gjorde personlige og danske ved blandt andet at tilføje sønderjysk rugbrød, linemuslinger fra Limfjorden, jordskokker fra Lammefjorden, økologisk fløde fra Thise og tyttebær fra Rebild Bakker.
Selvom Rasmus Kofoed har trænet intensivt til konkurrencen, er det ikke sidste gang han har spist helleflynder og kylling:
»Der går nok 14 dage, men nu ved jeg i hvert fald, hvordan man laver det.«
Rasmus Kofoed og hans assistent Ronnie Mortensen har trænet til konkurrencen i 18 måneder. Og ud over blod, sved og tårer koster det også mange penge at dedikere sig til en konkurrence som Bocuse d’Or. Heldigvis har den danske mesterkok haft et sponsorhold i ryggen, som har spyttet omkring en million kroner i projektet.
Til april åbner Rasmus Kofoed sammen med Søren Ledet en økologisk og biodynamisk restaurant i Kongens Have.