Dansk iværksætterlyst skraber bunden
Iværksætteriet kører sløjt i Danmark. Under otte procent overvejer at starte deres egen virksomhed. Foto: Søren Møller Jensen /Newspaq
Regeringens målsætning om at blive verdens førende inden for iværksætteri i 2015 bliver meget svær at indfri.

Knap otte procent af danskerne tænker på at starte deres egen virksomhed.

Det viser den globale iværksætterundersøgelse GEM 2010 ifølge Berlingske.

I den internationale undersøgelse karakteriseres danskerne som en tryghedssøgende befolkning med lav villighed til at satse stort og åbne egen virksomhed.

Det kommer ikke bag på Torben Bager, professor på Syddansk Universitet og direktør for IDEA, Center for Entreprenørskab.

"Selv om den negative kurve for opstarten af nye virksomheder, der ramte bunden i kriseåret 2009, ser ud til at være knækket i 2010, ser vi også vendinger i andre udviklede lande, og Danmark er meget langt fra toppen," siger han til Berlingske.

Dermed er regeringens målsætning om dansk iværksætterførertrøje i 2015 meget svær at opnå, tilføjer han.

Både Torben Bager og Dansk Industri opfordrer til et langt større fokus på iværksætteri i uddannelsessystemet. Og det er videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) enig i.

"Den måde, man underviser på, skal være med til at fremme virkelysten. Entreprenørskab skal ikke bare være et fag, man følger. Det skal være en måde at tænke på, som gennemsyrer undervisningen," siger hun til Berlingske.