Dansk indsats i Afghanistan skal evalueres
Danmarks kombinerede civile og militære indsats i den afghanske Helmandprovins skal evalueres, siger S og SF.

Den kontroversielle 'samtænkning' af den militære og den civile indsats i den afghanske Helmandprovins skal evalueres. Det siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til Politiken torsdag.

- Regeringen ønsker selvfølgelig, at vi får en samlet vurdering af samtænkningsindsatsen i Afghanistan. Derfor vil vi på mødet i Afghanistanforligskredsen i september fremlægge et forslag til, hvordan og hvornår vi bedst kan gøre dette, skriver Villy Søvndal i en mail til Politiken.

Regeringens planer om en gennemgang af erfaringerne fra Helmand kommer, efter at udviklingsminister Christian Friis Bach (R) i Politiken onsdag gav sin personlige vurdering af effektiviteten af det civil-militære samarbejde:

- Det har været præget af nødløsninger, vi helst havde været foruden, og som med sikkerhed er slået fejl, lød det fra ham.

Men hans personlige vurdering får ikke opbakning hos kollegerne i regeringen. Forsvarsminister Nick Hækkerup mener, at "den indsats, vi har ydet i Afghanistan, efter min bedste overbevisning har gjort en forskel".

- Jeg synes, at man skal vente med at vurdere det, til der er lavet en evaluering. Vi skal naturligvis lære af det, der er sket i Afghanistan også med det civil-militære. Men alle ministre i regeringen er enige om, at sikkerhed og udvikling skal tænkes sammen, siger Nick Hækkerup til Politiken.

Mens hverken udenrigs- eller forsvarsministeren vil gå direkte i rette med Christian Friis Bachs vurderinger, vil tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) gerne.

- Det er under al kritik, at en minister kommer med sin egen personlige vurdering uden at have noget at have det i. Han kunne da i det mindste sørge for at få det undersøgt først, siger hun til Politiken.

/ritzau/