Dansk Hollywood-stjerne fejrer fødselsdag med nye roller
Lars Mikkelsen spillede over for sin lillebror, Mads Mikkelsen, i "Rejseholdet" i 2002. Brødrene medvirkede også begge i "Flammen & Citronen" i 2008. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Scanpix
Lars Mikkelsen fylder 54 år den 6. maj. Den danske stjerneskuespiller har flere internationale roller på vej.

Med roller i "Sherlock" og "House of Cards" er Lars Mikkelsen blandt de danske stjerneskuespillere, der har indtaget den internationale seriescene.

Søndag den 6. maj fylder den succesfulde skuespiller 54 år.

Første gang Lars Mikkelsen optrådte foran snurrende kameraer var i 1995, hvor han ifølge filmdatabasen IMDB medvirkede i tv-filmen "Mappen".

Samme år blev han uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole og blev efterfølgende tilknyttet Det Kongelige Teater.

I både starten, midten og slutningen af 00'erne medvirkede han i flere store DR-dramaer som "Rejseholdet", "Edderkoppen", "Nikolaj og Julie", "Krøniken" og "Forbrydelsen".

I "Rejseholdet" spillede den prisvindende skuespiller over for sin halvandet år yngre bror, Mads Mikkelsen, som også gør international karriere.

Brødrene medvirkede også i "Flammen & Citronen" fra 2008.

Også i 2010'erne har Lars Mikkelsen medvirket i store DR-dramaer som "Borgen", "1864" og "Herrens veje" samt guidet seerne igennem dokumentarfortællingen "Historien om Danmark", som blev sendt i 2017.

I starten af 2015 blev det annonceret, at Lars Mikkelsen havde landet en rolle i Netflix' store streamingsucces "House of Cards" med rollen som russisk præsident.

En rolle, som han har portrætteret i ti afsnit fordelt på sæson tre, fire og fem.

Lars Mikkelsen har kombineret sine internationale roller med danske roller og har i de senere år medvirket i "Vinterbrødre", "Der kommer en dag" og "9. april", og han har to internationale filmroller på plakaten i den kommende tid.

Privat er Lars Mikkelsen gift med Badehotellet-skuespillerinden Anette Støvelbæk. Næste år kan parret fejre perlebryllup efter 30 år sammen som mand og kone.

Parret har to sønner sammen, hvoraf den ældste er gået i forældrenes fodspor og studerer drama.

Sønnike spillede passende Lars Mikkelsens søn i tredje sæson af DR-successerien "Borgen".

/ritzau/