Dansk håndboldlegende om medalje-drøm: Så vildt et liv kan Toft og co. få

Ifølge den tidligere landsholdsstjerne Katrine Fruelund mærker man som landsholdsspiller, at hele nationen følger med under slutrunderne. Skulle landsholdet tage medaljer ved VM-slutrunden, vil det gøre dem til 'allemandseje'.
' I håndboldverdenen er du under et enormt pres, men det er også en tryg verden', siger Katrine Fruelund.
' I håndboldverdenen er du under et enormt pres, men det er også en tryg verden', siger Katrine Fruelund. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Hun er en af Danmarks mest vindende håndboldspillere. To OL guldmedaljer og en EM-sejr gjorde hende til et landskendt navn.

I denne december måned raser VM-slutrunden, der spilles i Tyskland. Danmark spiller tirsdag kvartfinale mod Sverige efter en 21-17 sejr over værtsnationen. Og Katrine Fruelund husker udmærket følelsen af at være med til en slutrunde.

- Du mærker den der fællesskabsfølelse, når der er mesterskaber. Nationen står sammen om det. Folk taler om det på arbejdspladsen og nede hos bageren. Det bliver sådan, at folk føler, de kender en. Du giver jo noget af dig, men det går begge veje. Heldigvis er folk positive, venlige og rare, siger Katrine Fruelund til Avisen.dk.

Med 184 kampe og 570 mål på det danske kvindelandshold har Katrine Fruelund gjort sit i den rød-hvide landsholdstrøje.

Katrine Fruelund var med ved Danmarks OL-sejre i 2000 i Sydney og 2004 i Athen og EM-titlen i 2002. Og hun er ikke i tvivl om, at man kan mærke forskel på før og efter, man får medaljer om halsen.

- Der er et ændret fokus, når man kommer hjem med medaljer - især dem af guld. Der er jo også et forhøjet fokus omkring spillerne nu, men det stiger markant, når der kommer medaljer om halsen, siger Katrine Fruelund.

- Folk kender lige pludselig en. Man bliver allemandseje, og det er fint nok. Et eller andet sted er det en anerkendelse, siger Katrine Fruelund.

Sidder i byrådet

Skulle det danske landshold gå hen og få medaljer om halsen ved denne VM-slutrunde, kan de se frem til, at nogle 'døre' nemmere vil åbne sig for dem, fortæller Katrine Fruelund.

- Selvfølgelig er der nogle ting, der gør, at døren åbner lidt lettere. Du har altid en åbningsreplik, og man kan snakke om et eller andet med folk. De tænker jo: 'Hende kender vi næsten', siger Katrine Fruelund.

I sin aktive karriere var hun blandt andet forbi klubber som Viborg HK, HC Leipzig og Randers HK.

I dag har Katrine Fruelund fortsat meget med Randers at gøre. Hun sidder i byrådet i den kronjyske kommune for Venstre. Ved kommunalvalget den 21. november blev hun genvalgt med 810 personlige stemmer. Og hun er ikke i tvivl om, at hendes navneværdi har haft indflydelse.

- Det er ikke alle, der går lige meget op i politik, men de føler alligevel, at de skal stemme. Der har man også en fordel på grund af sit navn. Folk vil også tit have fat i en til noget kommercielt, fordi folk kan relatere mig til nogle ting. Forhåbentlig noget, der gjorde sig gældende på banen, siger Katrine Fruelund.

Har lært meget af håndbold

Livet efter håndbolden er anderledes, fortæller Katrine Fruelund. Men mange af de egenskaber, der giver succes indenfor elitesport, kan overføres til livet væk fra banen.

- Jeg tilpasser mig hurtigt mennesker, er omstillingsparat, struktureret og kan klare pressede situationer. Det kan hjælpe en fremadrettet. Men du skal også gøre noget for at komme ud i den virkelige verden. I håndboldverdenen er du under et enormt pres, men det er også en tryg verden, siger Katrine Fruelund.

Hun har prøvet at følge med i VM-slutrunden, og hun ser lovende takter i det danske spil. Den tidligere OL-vinder er derfor fortrøstningsfuld forud for tirsdag aftens kvartfinale mod Sverige.

- Det plejer at være sjove kampe at spille, hvor det går begge veje. Jeg synes, Danmark gik til den i søndags mod tyskerne, og der er nogle gode takter. Det kan godt være, at der bliver lavet fejl, men du kan ikke se panik i dem. Der er kommet mere stabilitet, og bundniveauet er blevet hævet, og det håber jeg viser sig i aften.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.