Dansk Folkepartis mor trækker sig tilbage
Dansk Folkepartis stifter og leder gennem 17 år, Pia Kjærsgaard, trækker sig nu fra posten som formand.

Nok er nok.

Dansk Folkepartis stifter og ubestridte leder og samlingspunkt gennem 17 år, Pia Kjærsgaard, trækker sig til september fra formandsposten i en alder af 65 år.

Og selvom hun fortsætter som såkaldt "værdiordfører" - en post, der oprettes specielt til hende - så mister partiet nu sit absolutte ikon og stemmesluger.

Den tidligere hjemmehjælper fra Gentofte startede sin politiske karriere i Fremskridtspartiet i 1978.

Et parti, hun også blev politisk ordfører for, men hun begyndte for alvor at skrive sig ind i danmarkshistorien, da hun i 1995 stiftede Dansk Folkeparti, blandt andet sammen med Kristian Thulesen Dahl, der nu køres i stilling som hendes afløser.

Hun trådte ud af Fremskridtspartiets geledder af mere eller mindre uregerlige personager og skabte et strømlinet - nogle vil sige topstyret - parti. Og under hendes vinger har partiet øget sin vælgertilslutning ved det ene valg efter det andet.

I de senere år har partiet været det mest stabile i meningsmålingerne, og uanset hvilke reformer, Dansk Folkeparti har lagt stemmer til, så har man fastholdt en opbakning på den gode side af de 12 procent af vælgerne.

Politiske modstandere har det aldrig skortet på. Men det var som om, at jo større modstanden mod Kjærsgaard blev, desto stærkere blev hun også.

Mest berømmet er vel tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) ord om, at partiet aldrig ville blive stuerent, men denne karakteristik satte kun yderligere fart i vælgerflugten fra det gamle arbejderparti til Kjærsgaards rækker.

Og nu er det altså hende, der får det sidste ord.

Pia Kjærsgaard er flere gange blevet kåret til landets mest indflydelsesrige kvinde, og ligeså punktligt som atomuret i Frankfurt, stod Dansk Folkeparti ved VK-regeringens side, når 00'ernes finanslove blev præsenteret.

Så stor var hendes betydning, at et helt parti, Ny Alliance, blev dannet ned direkte henvisning til hende. Den tidligere Konservative Gitte Seeberg sagde "nok er nok" om Dansk Folkepartis indflydelse.

Ny Alliance blev siden nedlagt og omdannet til Liberal Alliance - et parti, der i sidste uge proklamerede, at alle udlændinge skal smides ud ved den første lovovertrædelse.

Med sig på rejsen har Kjærsgaard haft sine to væbnere, Peter Skaarup og Kristian Thulesen Dahl, hvor sidstnævnte nu står til at føre stafetten videre.

Og hvis det går, som det plejer, så ændrer det intet i meningsmålingerne.

/ritzau/