Dansk fiskefirma samarbejder i Costa Rica
Det danske fiskefoderfirma BioMar bygger fiskefabrik i Costa Rica i samarbejde med lokalt firma

Tilapia hedder den hvide ferskvandsfisk, som det danske fiskefoderfirma BioMar satser på i mellemamerikanske Costa Rica i samarbejde med det costaricanske firma ACI. Parterne har skudt 14 million dollar (84 millioner kroner) i en fiskefoderfabrik.

Fabrikken blev mandag åbnet af Costa Ricas præsident, Laura Chinchillas, og BioMars administrerende direktør, Torben Svejgaard.

BioMar fra Aarhus omsatte sidste år for 7,3 milliarder kroner. Firmaet er verdens tredjestørste producent af foder til industrialiseret fiskeopdræt. BioMar laver foder til 25 fiskearter som ørred, laks, torsk, helleflynder, havbras og guldbars.

I Costa Rica skal fabrikken årligt producere 50.000 ton fiskefoder. Sidste år lå BioMars samlede produktion på 800.000 ton.

Tilapia er den fjerdestørste konsumfisk i Nordamerika, og globalt bliver tilapia-produktionen nu større end laks.

Derfor er det afgørende, at BioMar kommer ind på markedet, mener Torben Svejgaard.

- Det er af stor strategisk betydning, at vi nu kan blive en spiller på markedet for foder til tilapia. Det er et marked, der er fordoblet de seneste syv-otte år, siger han i en skriftlig kommentar.

BioMar er et helejet datterselskab af det danske industrikonglomerat Schouw & Co. i Aarhus. I 2008 købte konglomeratet 68,8 procent af aktierne i BioMar, som dengang var børsnoteret.

/ritzau/