Dansk Facebook-samarbejde om selvmordstanker
Ifølge overlæge August G. Wang fra Kompetencecenter for Selvmordsforebyggelse kan det nye initiativ redde liv. Foto: colourbox
Livslinien har indledt samarbejde med Facebook, hvor brugere kan anmelde deres venners bekymrende adfærd.

Midt i strømmen af beskeder fra Facebook-venner om nye sko og sjove fester, dukker der en opdatering op fra en gammel bekendt, som tydeligvis er dybt ked af livet.

I den slags situationer kan de 2,3 millioner danske brugere af det sociale netværk nu få Facebook selv til at sende en besked om hjælpemuligheder til personen med bekymrende adfærd.

Det sker efter den verdensomspændende hjemmeside har indledt et samarbejde med den danske organisation Livslinien, der rådgiver selvmordsberørte.

"Facebook er et socialt medie, hvor folk nemt kan blive opmærksom på personer i deres netværk, som udviser en eller anden form for krisetegn. Og i den situation kan det være svært at vide præcis, hvad man skal gøre," siger Kristine Walsh, kommunikationsansvarlig for Livslinien, til Newspaq.

Hvis man fremover søger på eksempelvis 'bekymring om selvmordstanker' under Facebooks egen hjælpe-funktion, dukker der derfor nu en mulighed op om, at man kan sende en besked direkte til selve Facebook.

"Der kan man skrive, at jeg er bekymret for eksempelvis min ven Ditte Johansen, fordi hun har skrevet sådan og sådan i sin profil. Beskeden havner hos Facebooks hjælpecenter, som reagerer meget hurtigt," forklarer Kristine Walsh og uddyber:

"Facebook skriver så tilbage til vedkommende: Kære Ditte, der er nogen i dit netværk, der har udvist bekymring for dig. Vi opfordrer dig til at kontakte følgende steder - hvoraf Livslinien er en af mulighederne."

Ifølge overlæge August G. Wang fra Kompetencecenter for Selvmordsforebyggelse kan det nye initiativ redde liv.

"Vi har den erfaring, at langt de fleste tager det til sig på en positiv måde, at der er nogen, der er bekymret for dem. Og det kan bidrage til, at de afprøver at få hjælp, og det kan vinde vigtig tid," lyder det fra overlægen.

I samarbejdet med Facebook har Livslinien dog frabedt sig at få de konkrete anmelder og navne i hænde. Det er op til folk selv at ringe.

"Der har vi den indstilling, at vores kontakt med personer i denne situation altid er 100 procent anonym," understreger Kristine Walsh.