Dansk demokratiformand stoppet i Bahrain
Formand for dansk demokrati-forening er blevet nægtet turistvisum i Bahrain efter kritiske udtalelser.

Jens-Kristian Lütken - formand for den tværpolitiske ungdomsorganisation Silba, der arbejder med demokrati og valgobservationer i det europæiske nærområde - er blevet nægtet indrejse i Bahrain.

Det oplyser han til Ritzau.

Efter at have været på ferie i Dubai skulle han på vej hjem være mellemlandet i Bahrain og havde i den forbindelse 24 timer, som han ville tilbringe som turist i landet.

Men det fik han ikke lov til, fordi han i en artikel fra 2011 på avisen.dk bliver sat i forbindelse med kritiske udtalelser om den bahrainske konge, oplyser han til Ritzau.

- De tog mit pas og tjekkede det, og tre timer senere kom de tilbage og sagde, at jeg ikke måtte komme ind, fordi jeg har fornærmet majestæten, siger Jens-Kristian Lütken til Ritzau.

I den pågældende artikel fra 2011 udtaler Jens Kristian Lütken sig udelukkende om, at han mener, at dronning Margrethe i forbindelse med et russisk statsbesøg burde lade være med at give elefantordenen og andre hædersbevisninger til de russiske politikere.

Og i artiklen kædes det så sammen med den kritik, der tidligere har været af, at dronningen har givet elefantordenen til den bahrainske konge, der er under kraftig kritik for landets manglede menneskerettigheder og politiske forhold.

Men det er ikke noget, som Jens-Kristian Lütken forholder sig til.

- Jeg synes, at det er paranoidt af de bahrainske myndigheder. Jeg er blot tilnærmelsesvis kædet sammen med kritik af kongen, men det er åbenbart nok sammenholdt med, at jeg arbejder med demokrati, valg og valgobservationer, siger han.

Silba er en tværpolitisk ungdomsorganisation, som blev stiftet af Venstre-politikeren Bertel Haarder i 1996.

Silba står for Support Initiativ for Liberty and Democracy in the Baltic Area og organisationen har til formål at fremme demokrati i de tidligere sovjetiske republikker.

Organisationen opererer i hele det europæiske nærområde og har blandt andet hjulpet med at opbygge politiske organisationer og ngo'er i Hviderusland og Baltikum.

Derudover har man blandt andet haft valgobservatører i Rusland og Hviderusland.

Lütken regner med at flyve videre fra lufthavnen tirsdag.

/ritzau/