Dansk cricketspiller hitter i England
Pæredansk af sind, men nu med engelsk pas og tæt på det prestigefyldte engelske landshold i cricket. DNY har mødt Amjad Khan.

Dansk cricket er ikke kendt for sine succeshistorier. Undtagelsen er Amjad Khan, der er professionel i England, og som i disse måneder er ved at etablere sig på det prestigefyldte engelske landshold.

Den danskfødte hurtigkaster har i december skiftet sit danske pas ud med et engelsk. Ikke for at vende Danmark ryggen, men for at udleve sin drøm: At komme på det engelske landshold i cricket.

Netop vendt hjem til Danmark på juleferie blev den 26-årige københavner, der har pakistanske forældre, ringet op af det engelske cricketforbund.

»Det var det, jeg havde drømt om. Det var overvældende for en gut som mig. Det er noget, jeg har villet de seneste fire-fem år, men jeg var alligevel ikke forberedt,« siger han.

Foreløbig er Amjad Khan udtaget til det engelske A-landshold, der i praksis er en slags skyggelandshold for det rigtige landshold kaldet Testlandsholdet.

Men de engelske landstrænere har store planer for Amjad Khan. De kan lide ham, fordi han som en af de få formår at kaste bolden med 150 kilometer i timen, og fordi han er en ’big match player’, som bliver bedre, jo mere der er på spil og flere tilskuere, der er på lægterne.

Efter VM i Vestindien til marts kommer der udskiftninger i truppen, og så skal Amjad Khan et trin op til det rigtige landshold. Et landshold der optræder foran 60.000 tilskuere på hjemmebanen Lords Ground – cricketens svar på Wembley.

De kommende måneder skal han træne med reserverne, der blandt andet skal til Bangladesh. Men en enkelt skade – og de er ikke sjældne i cricket – kan bane vejen for, at Amjad Khan kommer med i det fineste selskab allerede til VM.

At det skulle komme så vidt, havde Amjad Khan ikke forestillet sig.

»Det var ikke noget, jeg havde forventet på nogen som helst tidspunkt. Så det går bare stærkt. Jeg har selvfølgelig arbejdet for det, men jeg føler mig lidt heldig,« siger han.

Det har flasket sig for Amjad Khan, siden han som seksårig kastede sin første cricketbold – interessen kom fra hans forældre fra Pakistan, hvor cricket er nationalsporten. Med studenterhuen fra Falkonergården i hånden som 20-årig skiftede han fra KB til Kent, som er en af Englands bedste klubber. Halvandet år efter havde han etableret sig på førsteholdet. Det var i 2002. Det var dengang, drømmen om at spille for England opstod. Hjertet er i Danmark, men det danske landshold havde han repræsenteret siden han var 17, og Danmark er og bliver ikke nogen cricketnation. Derfor sendte han en ansøgning om engelsk statsborgerskab vel vidende at det på grund af EU-regler ville tage fem år.

Da de fem år var ved at være gået, kunne han fornemme, at det engelske cricketforbund var meget interesseret. Derfor slog han til, selv om han formelt set betyder, at han har vendt ryggen til sit hjemland.

»Det betyder, at jeg kan spille cricket på et højere niveau. Det har ikke nogen indflydelse på mig som person. Jeg føler mig stadig dansk, og det er jo bare et stykke papir,« siger han.

I England er cricket en af de mest populære sportsgrene efter fodbold, så Amjad Khan lever det, han selv betegner som et dobbelliv. I Kent lidt uden for London er han en af stjernerne, som byens folk vil diskutere cricket med og have autografer af. I Danmark er han bare Amjad, og cricket er en avanceret gang rundbold.

Cricket er ikke helt almindeligt, vil Amjad Khan gerne indrømme. Flere gange under interviewet hører man ham sige, »det er lidt indviklet« eller »det er underligt, ikke?«

For eksempel spiller Amjad Khan tre forskellige slags kampe. ’Endagskampe’, der varer det meste af en dag; ’20-20’, som er en få år gammel, mere tilskuervenlig variant, der kun varer halvanden time og så ’det rigtige cricket’, som varer fra onsdag til lørdag. Altså fire dage fra klokken 11-18 – med indlagt frokost og te.

På de lange dage er det ikke sjældent, at man ser spillerne tager sig en lur på udskiftningsbænken, mens de venter på at komme i aktion.

Det er ikke så underligt, for der kan faktisk være dage, hvor Amjad Khan slet ikke kommer i spil. Ikke fordi, han er sat af holdet, men fordi det ikke er hans tur til at kaste.

»Man kan ikke være tændt hele tiden. Tværtimod er det vigtigt at slappe af. Fysioterapeuterne vil gerne have, at kasterne sover, for så restituerer vi bedst. Det er underligt, jeg ved det godt. Men det passer mig glimrende, for jeg er den største sovetryne,« siger han.

Amjads Khans rolle på Kents hold er at kaste læderkuglen så hårdt og tæt på kroppen af modstandernes ’slåer’ som muligt. Det har han gjort så godt, at han i 2002 var den næstbedste i den engelske liga, og er ansat på en god kontrakt i Kent. Han lever et godt liv, som han siger, uden dog for alvor at blive rig.

»Jeg kan leve meget behageligt, men det er ikke sådan, at jeg kan sætte halvdelen af min løn i banken,« siger han.

De store penge kommer man kun til at tjene, hvis man bliver en del af det rigtige landshold. Så betaler det engelske cricketforbund en årlig gage på mindst fire millioner kroner – udover lønnen i klubben.

»Det er jo ikke det, der driver mig. Men det vil da være en god bonus,« siger han og kan ikke holde et grin tilbage.

Amjad Khan har trods begyndende stjernestatus i England begge ben solidt planet på jorden. Og det er medvirkende til, at han er god til at præstere, når det for alvor gælder på cricketbanen.

»Man skal være professionel, men man skal ikke tage det alt for seriøst, for det er kun sport. Det gælder om at sætte sig tilbage og sige: ’det er sgu meget sjovt det her’. Har man en dårlig dag – that’s life. Jeg tror, det er fordi, jeg tænker sådan, at jeg ikke bliver nervøs,« siger han.

Amjad Khans blå bog:

Født 14. oktober 1980 i København

Debuterede for Danmark som 17-årig

Student i 2000

Debuterede for Kent i 2001

Cricket:

Spilles af to hold á 11 spillere

Det ene hold er i marken, det andet ved gærdet

Populært i Commonwelthlandene Indien, Bangladesh, Pakistan og i engelsktalende lande som Australien, Sydafrika og Caribien