Dansk-canadiere i oprør ? julesnapsen er droppet

130.000 danskcanadiere er i oprør, fordi de tidligere danske spritfabrikker har droppet at levere Rød Aalborg til Canada

»Nu kan vi ikke engang få en snaps til vores sild.«
Næstformanden for forbundet af danske foreninger i Canada, Ole Larsen, gjalder i telefonen tværs over atlanten.
V&S Destillers ? de tidligere De Danske Spritfabrikker ? har simpelthen droppet at sælge Rød Aalborg i Canada.
Derfor står de 130.000 danskcanadiere uden snaps til julefrokosten.
»Vi er nærmest tørlagt. Det er ikke til at opdrive en flaske i Canada, og det sker, efter at man har kunnet købe snaps herovre i 50 år. Svenskerne, som jo har købt spritfabrikkerne, har sgu taget vores akvavit,« siger næstformanden.
Sagen har udviklet sig til en større diplomatisk krise, hvor de mere end 20 danske foreninger spredt ud over Canada har bombarderet spritfabrikkerne med breve. Den danske ambassadør i Canada er endda blevet involveret. De canadiske foreninger får opbakning fra Det Danske Udvandrearkiv i Aalborg.
»Det er da også en stor skam. De har fortjent snapsen, som netop holder sammen på dansk kultur,« siger arkivleder Henning Bender.
Han er selv blevet kontaktet af den østcanadiske by New Denmark om emnet. Arkivet har udregnet, at der er 130.000 i Canada med dansk baggrund. Hovedparten emigrerede til Canada i 50 erne og 60 erne.

Solgt som mavemedicin

Spritfabrikkerne har ellers i den grad brugt huller i den canadiske lov. I hele vestcanada kan man derfor købe Gammel Dansk på apoteker.
»Det bliver simpelthen solgt i Vancouver, som var det mavemedicin. Og ikke som al anden sprit i særlige spiritusforretninger,« siger Ole Larsen.
Det er ellers nogle år siden, at sloganet Gammel dansk gør godt røg væk, netop fordi man ikke måtte sælge spiritus som medicin.
»For vi er ikke medicin,« forklarer Christian Ubbesen, der var marketingdirektør for V&S Destillers indtil for nylig. De har droppet Canada som marked for Rød Aalborg på grund af svigtende salg.
»Men jeg kan da opfordre dem med danske rødder til at tage ekstra med tilbage, når de er i Danmark,« siger han.