Dansen med Nordkorea
Sekspartsforhandlingerne om Nordkorea omstridte atomprogram bliver genoptaget torsdag i Beijing, hvor et sammenstød mellem USA og Nordkorea synes uundgåeligt.

Der er lagt op til diplomatisk armlægning i den helt store stil, når USA, Japan, Sydkorea, Kina, Rusland og Nordkorea mødes i Beijing for at diskutere sidstnævntes kontroversielle atomprogram. På dagsordenen står en relancering af den aftale, som blev indgået i 2005, men Nordkorea kræver indrømmelser fra USA, hvis der skal ske fremskridt.

USA har gennem længere tid været fortaler for, at sekspartsforhandlingerne droppes, men efter sammenbruddet i Nordkorea-forhandlingerne i december har piben fået en anden lyd:

»Jeg kan ikke afsløre, hvilke dele af 2005-aftalen, vi vil forsøge at få implementeret, men hvis vi ser fremskridt i forhandlingerne, er det et meget solidt og positivt skridt i den rigtige retning,« fortæller USA’s chefforhandler, Christopher Hill, til Reuters.

Den optimisme er svær at spore hos nordkoreanerne, som afventer USA’s udspil. Deres forhandler, Kim Kye-kwan, forklarer, at alt afhænger af amerikanernes indstilling:

»Vi er indstillet på at diskutere de første skridt, men det afhænger af, om USA vil være imødekommende og droppe sin fjendtlige politik mod os.«

Til trods for, at forhandlingerne foregår i al hemmelighed, ventes det, at USA vil presse på for at atomkraftværket Yongbyon lukkes, mod at Nordkorea får garanteret energiforsyninger fra sine nabolande. Yongbyon producerer beriget plutonium, som kan bruges i atomvåben.

Den diplomatiske linedans ventes at blive afviklet over de næste tre til fire dage.

via Listen To News