Dannebrogsdebat i Folketingssalen handlede om størrelsen
Det store dannebrogsflag, som blev hængt op i Folketingssalen for et år siden i forbindelse med en renovering, skabte stor debat. Nu er der kommet et permanent Dannebrog i salen, men i en noget mindre størrelse. Foto: Thomas Lekfeldt/arkiv/Scanpix
Folketinget åbner tirsdag for endnu en sæson, og denne gang er det med Dannebrog som fast inventar.

- I år glæder jeg mig særligt over, at vi nu - langt om længe - har fået Dannebrog placeret permanent i Folketingssalen. En smuk fane, der kommer til at stå til højre for formandsstolen. Dejligt. Dét var på tide.

Ordene kommer fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i sit ugebrev.

En af de største fortalere for et permanent dannebrogsflag er partifælle og tidligere DF-formand Pia Kjærsgaard.

Hun er i dag formand for Folketinget, som åbner tirsdag klokken 12, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder sin åbningstale.

For et år siden skabte det stor debat, da Kjærsgaard hængte et stort dannebrogsflag op bag talerstolen for at erstatte det sædvanlige vægtæppe. Det var taget ned som led i en større renovering.

Især Enhedslistens Christian Juhl, der sidder i Folketingets Præsidium med Kjærsgaard, var kritisk.

- Det er tæt på magtmisbrug af formanden at hænge et værdibaseret flag lige ovenover, hvor hun skal sidde i morgen. Det skal ned igen hurtigst muligt, sagde Christian Juhl til DR.

Han kaldte Dannebrog "et indlæg i den politiske debat om, hvem der er mest national".

I februar fandt præsidiets medlemmer hinanden igen og blev enige om, at der fra oktober i år skulle være et permanent Dannebrog i salen.

Men denne gang i en noget mindre størrelse end det, Kjærsgaard havde hængt op sidste år.

En fin løsning, mener Christian Juhl.

- Det tidligere flag var vildt overdimensioneret, og det var Pia Kjærsgaard, som enerådigt tog nogle beslutninger omkring det. Det nye flag er meget mere passende og mere harmonisk, siger han.

Det permanente dannebrogsflag skal ikke ses som en sejr for DF, mener Pia Kjærsgaard.

Det selv om Thulesen Dahl glæder sig særligt over netop det i sit ugebrev. Og selv om gruppeformand Peter Skaarup (DF) i sidste uge lagde et billede op på Twitter med ham og dannebrogsflaget i salen. Og dertilhørende store smil.

- Jeg har kæmpet for det i mange år, men det her er hele Folketingets og nationens Dannebrog.

- Jeg har som politiker besøgt mange andre landes parlamenter, og hver gang har jeg tænkt: Her har de deres flag stående, så hvorfor har vi det ikke?

- Jeg fatter ikke, at det har været sådan et diskussionsemne, siger Kjærsgaard.

Christian Juhl fortryder ikke sin kritik.

- I Folketingssalen er debatten og det talte ord noget af det vigtigste. Det handler ikke om, at vi i stort nok format kan vise, at vi er danskere med stort d.

- Det er kun mennesker med meget lille national selvtillid, som skal have så store og så mange nationale symboler som muligt, siger han.

/ritzau/