Danmarks Statistik vil ikke ændre boligtal
Danmarks Statistik fortsætter offentliggørelse af boligtal trods kritik. Usikkerheden i tal skal klart fremgå.

Danmarks Statistik vil én gang om måneden fortsat komme med tal på, hvordan temperaturen på det danske boligmarked er. Også selv om flere økonomer kritiserer de misvisende tal i Dagbladet Børsen.

Det slår afdelingsdirektør i Danmarks Statistik Kirsten Wismer fast.

- Vi har med den månedlige publicering bestræbt os på at levere meget hurtige tal for udviklingen på ejendomsmarkedet, skriver afdelingsdirektøren i en pressemeddelelse om kritikken og fortsætter:

- Dette medfører, at vi, når vi offentliggør første gang, baserer statistikken på cirka 70 procent af de mulige indberetninger. Dette gør vi tydeligt opmærksom på i vores offentliggørelse, står der i kommentaren til kritikken.

Tallene revideres otte gange, inden de er endelige. Og det vil man nu gøre mere opmærksom på end hidtil, når man sender boligstatistikker ud.

- Danmarks Statistik vil derfor allerede fra næste offentliggørelse forbedre formidlingen om usikkerhed og revisioner, oplyser Danmarks Statistik.

Flere økonomer har i tirsdagens Børsen kritiseret, at misvisende tal kan forværre krisen på boligmarkedet. Ifølge avisen rammer Danmarks Statistik i snit 2,1 procent ved siden af de faktuelle tal og må siden opjustere.

- Man kan risikere, at det bliver en selvopfyldende profeti, når man måned efter måned får at vide, at boligmarkedet får det dårligere og dårligere, siger cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Frederik I. Pedersen til avisen.

Også ejendomsmæglerne mener, at de misvisende tal bliver tillagt så stor betydning:

- Det brager ud i medierne, at det hele er skidt, og på den måde får tallene lov til at sætte en dagsorden, som ikke er heldig. Og når korrektionerne kommer, er der ingen, der lægger mærke til dem, siger Troels Theill Eriksen, Dansk Ejendomsmæglerforening.

/ritzau/