Danmarks konkurrenceevne forbedret
Lønnen stiger mere i Sverige og Tyskland end i Danmark, og øget produktivitet styrker Denmarks konkurrenceevne

I årevis er de danske lønninger løbet fra de udenlandske konkurrenter, men nu er billedet vendt.

Danmark er så småt ved at hente noget af den tabte konkurrenceevne tilbage. Det skriver Politiken søndag på baggrund af nye tal fra Erhvervs- og Vækstministeriet.

- Jeg vil ikke være jubeloptimist, men der er forsigtigt positivt tegn, som vi kan glæde os over, siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) til Politiken.

Lønnen stiger mere i Sverige og Tyskland end i Danmark, og kombinationen af beskedne lønstigninger og bedre produktivitet i virksomhederne har styrket den danske konkurrenceevne, viser de nye tal.

Det betyder også, at Danmark vinder markedsandele på eksportmarkederne. Ole Sohn konstaterer, at det først er fra 2009-10, at forbedringen af produktiviteten for alvor er slået igennem:

- Og det er et godt tegn, at virksomhederne har skåret ting fra, som måske ikke var de mest produktive, siger han til Politiken.

- Og det er rigtigt set af arbejdsmarkedets parter, at de har lavet overenskomster, der ligger lønmæssigt lavere end lønningerne i de lande, som vi normalt sammenligner os med, tilføjer Ole Sohn.

På trods af den bedre konkurrenceevne og regeringens økonomiske reformer stiger arbejdsløsheden i disse uger efter at have ligget stabilt i en længere periode. Der var i juni 164.200 arbejdsløse, hvilket var 1.500 flere end måneden før.

- Vi har holdt niveauet for arbejdsløsheden nogenlunde, men det er klart, at vi er et lille land med en åben økonomi, som er afhængig af, hvad der sker udlandet, siger Ole Sohn.

Og når for eksempel de sydeuropæiske lande bliver ramt af økonomisk krise, går vores eksport til de lande ned. Uden forbedringen af konkurrenceevnen og kickstarten var det gået værre, tilføjer han.

/ritzau/