sponsoreret indhold Danmarks bedste Ali: Ida og Louise trækker unge til erhvervsskolerne
Ali Hussam gør, hvad Olsen Banden i filmklassikeren af samme navn fra 1968 ikke formåede, nemlig at skære et flot rundt hul i en rude. En stor del af den unge glarmesterelevs fascination af glas ligger i de muligheder, han har i form af det skrøbelige materiale.   Foto: Kim Basse
Bedre end mit første kys. Sådan siger Skills-vinder Ida Kaalund om danmarksmesterskabets betydning for den 25-årige social-og sundhedsassistent. Både Ida Kaalund og de 41 andre Skills-mestre er rigtig god reklame for erhvervsuddannelserne. Det mener både 3F og Ali Hussam, der selv er danmarksmester i Skills, og han håber, de kan være med til at øge optaget på erhvervsskolerne.  

Få artiklen læst op: Danmarks bedste Ali: Ida og Louise trækker unge til erhvervsskolerne

I dag er absolut sidste chance for at tilmelde sig en erhvervsuddannelse, hvis man vil starte på en faguddannelse til august. Her er Skills et uvurderligt udstillingsvindue for erhvervsskolerne, når det kommer til at trække de unge ind på uddannelserne. Det mener årets danmarksmester for glarmestre, 26-årige Ali Hussam.

- Ja, det er jeg sikker på. Jo flere arrangementer og jo flere ting man laver, jo mere attraktivt vil det også være for de unge mennesker, siger han.

Og for eleverne, der deltager, betyder den store og positive opmærksomhed et kæmpe løft for deres faglige stolthed. Det mener 21-årige Louise Nyby Lisberg fra Vestjylland, der var med til at vinde DM i Skills for social- og sundhedsassistenter.

- Der er mange mennesker, der følger én, og ser én. Det var på hjemmebane i år, og en ting var at hele skolen var der, men vi havde jo også familie og venner, der kom, og der var mange der kom og så os. Det var i hvert fald noget, der drev mig. Jeg er stolt af mit fag, siger Louise Nyby Lisberg.

Alle Danmarksmestre i Skills får en smuk bronzeskulptur af Jane Morian og et diplom som bevis på deres flotte titel. Foto: Tony Brøchner

I alt bliver der konkurreret i 42 fagdiscipliner til Skills, og i konkurrencen for social- og sundhedsassistenterne stiller man op som hold. Her dannede Louise Nyby Lisberg par med den fire år ældre Ida Kaalund.

Og følelsen, som hun fik, da hun efter tre dages intenst pres endelig kunne kåres som Danmarks bedste inden for sit fag, var næsten så foråret fuldstændig fordrev alle rester af den tunge grå vinterdyne over Danmark. 

Louise Nyby Lisberg og Ida Kaalund, social- og sundhedsassistenter.

- Det var bedre end mit første kys. Jeg var stolt. Jeg var også stolt, da jeg fik mit første kys, men den følelse, jeg fik her, var, at jeg rent faktisk kan noget. Jeg var stolt af mig selv, siger Ida Kaalund med en rødmen i stemmen, der kan mærkes hele vejen fra Lemvig i det nordøstlige Jylland til København.

Her går Ali Hussam rundt og luner sig over sit danmarksmesterskab i det regnvåde vinterlige vejr. Han håber, at de to pigers smittende engagement når ud til de unge, som står og skal vælge uddannelse.

- Jeg håber da, at der kommer flere elever til erhvervsskolerne, for vi mangler altså unge mennesker. Det gør vi, siger han.

Skills skubber unge mod erhvervsuddannelserne

Ifølge 3F har otte ud af ti elever fra 8. til 10. klasse i folkeskolen stiftet bekendtskab med Skills Denmark. Og alene sidste år, da Aalborg var vært for Skills, steg ansøgningerne på erhvervsskolen her med tre procent. Omvendt faldt ansøgningerne til gymnasierne med tilsvarende tre procent.

En stor del af æren for det skyldes ifølge 3F, at man har nogle rigtig gode ambassadører for fagene i Skills-vinderne. Derfor er det også store roser Skills næstformand og forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, sender til Ali, Ida, Louise og alle de øvrige danmarksmestre:

- Alle, der vinder Skills, er rigtig gode ambassadører for deres uddannelser. Det lyser ud af dem, hvor stolte de er. Og det, vi kan se med Skills, er, at optaget på erhvervsskolerne stiger i de byer, hvor det bliver afholdt. Så når man sætter fokus på erhvervsuddannelserne, så sker der også noget med de unge, siger Søren Heisel.

Fedt fællesskab på erhvervsskolen

Ifølge de to social- og sundhedsassistenter Ida Kaalund og Louise Nyby Lisberg har alle de nye elever på social- og sundhedsskolerne noget at glæde sig til. De har selv gået på skole i henholdsvis Holstebro og i Herning, og de roser begge studiemiljøet og det gode kammeratskab på uddannelsen.

Under den tre dage lange konkurrence i Skills, får social- og sundhedsassistenterne fire cases, som de skal behandle og tilse. Her skal de tage stilling til en lang række komplekse problemstillinger med de forstyrrelser, som man også oplever i virkeligheden, med pårørende der kommer, folk der klager, nogen som råber efter en, og andre som vil have hjælp, alt imens man skal udføre en given opgave som eksempelvis at lægge støttestrømper på patienten eller måle blodtryk. Foto: SOSU Herning

- Jeg har været rigtig glad for mine medstuderende. Jeg har nogle piger tæt inde på mig, som har været der mere end 100 procent i det her Skills-forløb. Lige meget hvad klokken var, så har jeg kunnet bruge dem, hvis der var et eller andet, jeg skulle have vendt, siger Louise Nyby Lisberg og fortsætter:

- Den rummelighed, de har kunnet vise over for mig, det synes jeg har været vildt. Jeg synes, det er så fantastisk, at jeg har mødt de mennesker. Jeg ved, at de piger er kanondygtige, og det kan de jo tage med videre i faget. Jeg tager hatten af for dem, siger hun.

I København har Ali Hussam fået lige så gode venner blandt sine medstuderende. Forskellen er bare, at han skal på skolehjem i Holbæk.

- Jeg skal på skole snart, og jeg glæder mig helt vildt. Jeg har venner fra hele landet, og jeg går på hold med nogen fra både Jylland og fra Fyn og fra Slagelse, og vi har et rigtig fedt fællesskab. Vi bor oppe på skolen, fordi der er elever fra hele landet, og når vi så får fri, så er vi jo sammen resten af dagen, og så finder vi på noget at lave sammen, siger Ali Hussam og fortsætter:

- Jeg har selv været rundt på forskellige skoler og holde foredrag, og hvis der er nogle skoler, som kunne tænke sig, at jeg kommer ud og fortæller om faget, så er jeg mere end villig til det. Det er frivilligt det hele, så man skal altså bare slå på tråden, siger Ali Hussam.

Tilmeldingsfristen for 9. og 10. klasser til en erhvervsskoleuddannelse var første marts. Men for folk, der ikke kommer direkte fra grundskolen, er tilmeldingsfristen i dag.

Tilmelding til en erhvervsuddannelse kan gøres gennem optagelse.dk.

Om Skills Denmark:

  • SkillsDenmark arbejder for at fremme erhvervsuddannelsernes image.
  • SkillsDenmark har siden 2011 hvert år holdt DM i Skills, Danmarksmesterskab for erhvervsuddannelserne.
  • DM i Skills finder sted i forskellige danske byer hvert år. De første to år var Odense dog vært.
  • I år var Messecenter Herning vært for begivenheden.
  • Det næste DM i Skills finder sted den 4. – 6. april 2019 i Næstved.
  • SkillsDenmark sender også danske unge lærlinge og elever af sted til de store internationale konkurrencer WorldSkills og EuroSkills.

Kilde: Skills Denmark

 

Leveret af MediaMolevitten

Ovenstående indhold er sponsoreret