Danmark udsulter grøn energi
Opførslen af vindmøller på dansk grund er fuldstændig stoppet, og forskningen i bæredygtig energi er langt efter vores nabolande

Vindmøllernes hjemland og den bæredygtige energis bannerfører. Sådan opfatter mange fejlagtigt Danmark. Sandheden er, at årtiers engagement i miljørigtig energi er gået helt i stå. Der er stort set ikke blevet opført vindmøller på dansk landjord de seneste år, og alle holder på pengene, så forskning i- og udvikling af bæredygtig energi skranter.

Danmarks omkring 130 elselskaber har en samlet formue på 68 milliarder kroner, viser en opgørelse fra Konkurrencestyrelsen fra 2005. Mange af selskaberne har fået enorme gevinster ved at sælge deres aktier i kraftværkerne Elsam og E2. Gevinsten menes at være cirka 30 milliarder kroner.

»Landets elselskaber sidder med mange milliarder. De investerer dem i alt muligt, som næppe kan kaldes energirelevant, for eksempel etablering af internetforbindelser. Samtidig har vi et klimaproblem, og det ville være langt bedre, hvis de mange penge systematisk gik til forskning og udbyggelse inden for bæredygtig energi. Alligevel fedter elselskaberne med penge til forskning,« siger energi-ekspert Frede Hvelplund, der er professor ved Aalborg Universitet.

Omkring 40 af selskaberne har investeret for cirka 10 milliarder kroner i et forsøg på at komme ind på markedet for internet-forbindelser, viser tal fra Konkurrencestyrelsen. Til sammenligning brugte elselskaberne 950 millioner kroner på forskning ifølge en opgørelse fra 2003.

Danmark kan dermed roligt tage den grønne føretrøje af, mener Frede Hvelplund.

»Vi har været et forgangsland for grøn energi. Det er gået i stå. Der blev for eksempel bygget for 600 megawatt effekt vindmøller i 2000 og for 3-400 megawatt hvert år i 90 erne. I 2004 og 2005 var tallet tæt på nul,« siger Frede Hvelplund.

Elselskaberne bør tage et større ansvar, mener Rasmus Prehn, der er forskningsordfører for Socialdemokraterne.
»For det første har vi klimaproblemer, og for det andet kan vi ikke blive ved med at producere energi med de nuværende metoder. Det eneste svar er mere forskning i bæredygtig energi. Det er oplagt, at det skal være elselskaberne, der står for det. De har fået et stort overskud ved at sælge os energi, så det er oplagt, at de går ind at forsker i energi,« siger Rasmus Prehn.

Elselskaberne erkender, at midlerne til forskning i- og udvikling af energi er for små.

»Der bliver brugt for lidt på forskning og udvikling nu. Vi er bagud i forhold til vores nabolande. Men vi arbejder på en ordning, så vi gør de offentlige forskningsmidler mere målrettet. Vi har brug for de kloge hoveder i de offentlige forskningsinstitutter. Det vil få de private penge til at følge med,« siger Vilhelm Mørup-Petersen, der er vicedirektør elselskabernes brancheforening, Dansk Energi.

Vindmøllebyggeriet på landjorden er gået, fordi kommunerne er for langsomme til at finde pladser til dem, mener han.