Danmark med andre øjne: Vi har ingen sikkerhed, hvis jobbet ryger
Oyinkansola Sadiq-Mabeko og de andre unge mødtes blandt andet med formanden for NNF Lillebælt-Fyn, Paul Fruergaard Sørensen, som hun her trykker i hånden. (Foto: Foto: Privat)
Internationale unge mødtes torsdag med danske fagforningsfolk for at diskutere forholdene på det danske arbejdsmarked kontra forholdene i deres hjemlande.

Der er forskel på det danske og det nigerianske arbejdsmarked. Stor forskel.

Sådan lyder det fra 22-årige Oyinkansola Sadiq-Mabeko fra Nigeria. I et projekt fra Mellemfolkeligt Samvirke rejser hun sammen med en gruppe af unge fra hele verden rundt i Danmark for at tale med danskerne om globale problemstillinger.

Torsdag gik turen til Faaborg, hvor de unge mødtes med lokale fagforeningsfolk og talte om globalisering og kampen for gode arbejdspladser og arbejdsforhold i lokalsamfundene. Og det gjorde indtryk på den unge nigerianer.

Blandt andet faldt snakken på lukningen af Danish Crown i byen. Og selvom det er trist for de ansatte, der har mistet deres job, var Oyinkansola Sadiq-Mabeko imponeret over, de muligheder, som de trods alt har.

- De får økonomisk støtte og hjælp til efteruddannelse. Hvis du mister dit job i Nigeria, er der intet sikkerhedsnet, siger hun.

Men selvom man fik en efteruddannelse ville det ikke nødvendigvis hjælpe på de arbejdsløses situation.

- Det er svært for folk med selv de bedste uddannelseskvalifikationer at få job. Du får job på baggrund af dem, du kender, og ikke det, du kan. Hvis du kender folk i politiske kredse eller din familie er indflydelsesrig, så kan du få et job – ellers er det meget svært, siger hun.

Fagforeninger er uglesete

Også de danske fagforeningers rolle og status på arbejdsmarkedet var hun imponeret over.

- Der er ingen chikane fra regeringen eller arbejdsgiverne. Det er meget mærkeligt, for sådan er det slet ikke i Nigeria, siger hun og fortæller om situationer, hvor politi og militær er blevet sat ind mod demonstrationer arrangeret af fagforeningerne.

- Det er ikke fordi fagforeningerne er forbudt, men der er ingen, der er særlig venlig stemt over for dem, siger hun.

Selv har Oyinkansola Sadiq-Mabeko to job. Hun underviser og er social media manager i en lokal virksomhed. Også de fleste fra hendes familie har job.

- Vi er heldige. Alle kan bidrage til familien, men vi arbejder alle meget hårdt, siger hun.

Og den unge nigerianer har store drømme for ikke bare sig selv og sin familie, men for hele sit land.

- Jeg vil se et land, hvor folk kan kræve deres ret uden at være bange for konsekvenserne. Et land, hvor samfundet har et sikkerhedsnet og hvor det at miste et job ikke er lig med sult, siger Oyinkansola Sadiq-Mabeko.

Fakta
  • I samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirke rejser 17 globale unge rundt til 17 danske byer for at finde løsninger på fattigdom og miljøforringelser.
  • Fra den 16. til den 26. rejser august de rundt i landet for at besøge virksomheder og overnatte hos private, for at tale med så mange danskere som muligt.
  • Turen udspringer af, at verdens ledere til september skal sætte nye globale mål, som vi i Danmark og resten af verden skal leve op til for at kunne udrydde fattigdom, komme miljøforringelserne til livs og skabe ordentlige arbejdsforhold for alle.
  • Turen slutter af med en ungdomskonference i København den 28. august, hvor de unge vil præsentere deres resultater fra turen til politikere, fagpersoner og borgere.
  • Projektet er støttet af oplysningsmidler fra Danida.
UDVID

via Listen To News