Danmark kan nå klimamål uden at gribe dybt i foret

Landbruget kan helt slippe for klimabidrag, hvis vi speeder op for grøn strøm i transport og energi 2021-2030.

For en gangs skyld er der godt nyt fra klimafronten: Danmark kan nå sine forventede klimamål for perioden 2021-2030 uden store omkostninger for samfundet.

Det vil dog kræve mange flere elbiler på vejene og markant flere eldrevne varmepumper i boliger og på decentrale kraftværker.

Landets anslået 80.000 oliefyr bør udfases. Det skal suppleres med lavere elafgift og mere biogas i den tunge transport for at fortrænge diesel.

Til gengæld kan det trængte landbrug friholdes for CO2-nedskæringer. Og halvdelen af Danmarks reduktion kan nås ved at bogføre optag af kulstof i jord og skove - som tilladt efter FN's klimaregler.

Det fremgår af en ny analyse fra brancheforeningen Dansk Energi.

Den kommer op til et rådsmøde i Bruxelles, hvor EU's klimaministre 12.-13. oktober skal enes om fremtidens byrdefordeling.

Danmark står til et højt reduktionsmål, nemlig 39 procent. Det svarer til cirka 28 millioner ton CO2 fra 2021 til 2030.

Prisen kan holdes på omkring 1,5 milliarder kroner. Nogle af tiltagene giver ligefrem samfundsøkonomisk overskud, understreger afdelingschef Stine Leth Rasmussen, Dansk Energi.

- Det er den positive erkendelse: At det er muligt at gennemføre omstillingen af energi- og transportsektoren til moderate omkostninger, siger hun.

Klimamålene gælder inden for områder, som ikke er omfattet af EU's nødlidende kvotesystem for tung industri og kraftværker.

Der er en klar synergieffekt ved at begrænse forbruget af olie og gas i boliger, biler og landbrug, påpeger Dansk Energi.

- Det vil understøtte regeringens mål om 50 procent vedvarende energi i 2030 - og målet om, at Danmark i 2050 har et energisystem uden fossile brændsler, siger Stine Leth Rasmussen.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) siger, at regeringen vil finde en omkostningseffektiv løsning.

- Inden for nogle måneder vil vi fremlægge en strategi for opfyldelse af målet i 2030, lover han.

Lilleholt glæder sig over, at EU-Kommissionen har givet Danmark lov at bruge "fleksibilitetsmekanismer" for at nå de 39 procent - det vil sige annullere billige CO2-kvoter, som der nu er to milliarder for mange af.

Jens Mattias Clausen, rådgiver i Greenpeace, kalder det en "meget dårlig idé" at nå målet ved at udnytte reglerne om CO2-optag i jord og skov og ved at annullere klimakreditter fra EU's kriseramte kvotesystem.

- Det er reelt varm luft uden nogen klimavirkning, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.